- Skype og Viber er snyltere

- Skype og Viber er snyltere

Operatørene har innsett de ikke kan blokkere tjenester som Skype eller Viber. Nå vil de samarbeide.

Under årets Mobile World Congress (MWC) ble det klart at ingen lenger har tenkt å blokkere aktører som Skype, Viber og Whatsapp. Det toget har gått.

Nå er spørsmålet hva operatørene skal gjøre for å håndtere det. Når sms og telefonsamtaler plutselig har blitt gratis via disse nye tjenestene, hva står igjen for operatørene?

Når administrerende direktør fra Deutsche Telecom, Ericsson, Korea Telecom og Viber møttes på scenen i forrige uke, var det samarbeid som sto i sentrum, og en viss bitterhet fra operatørenes side.

Det skriver Computer Sweden.

- Disse aktørenes idé er ”du investerer- vi tar gevinsten”, sier Deutsche Telekoms administrerende direktør Rene Obermann.

- Det holder ikke i lengden at nettverket tar alle investeringene og andre drar gratis nytte av det- spesielt ikke når frekvenstilgengeligheten er så dårlig.

Samtidig snakket han om en utvikling som taler til operatørenes fordel - at alt begynner å skje gjennom skyen og Internett hvor den fysiske verden kommuniserer.

- Alt dette krever nye måter å bygge og tenke på, og da må vi begynne å opptre som plattformer som er åpne for tjenesteleverandører som partnere. Vi må begynne å se på oss selv som partnere for innovatørene, ha en åpen kultur og akseptere at vi både konkurrerer og samarbeider samtidig.

Velger heller innovasjon

IP-telefoniselskapet Vibers administrerende direktør Talmon Marco, påpeker at innovasjon ikke er noe som kan stoppes, og at han ikke har til hensikt å forflytte seg inn i operatørenes verden med reguleringer.

- Man får velge å jobbe på den måten, eller innovere. Vi velger innovasjon, sier han.

Han viser til en rekke prisplaner for amerikanske operatører og viser hvordan de ulike tjenestene blir priset slik at de er vanskelige å sammenligne.

- Men om operatørene bare kjører IP kan man betale per gigabyte i stedet, og da er det lett å sammenligne og se hvem som er billigst. Det er dårlige nyheter for operatørene.

Talmon Marco konstaterer også at samarbeid er viktig.

- Mer innovasjon gjennom samarbeid- det tror jeg er den rette veien å gå.

Les om:

Mobilitet