Slik blir din mobile fremtid

Slik blir din mobile fremtid

Nordmenn får tilgang til internett og nye tjenester overalt, lover Telenor.

Norges største teleaktør har ikke god nok infrastruktur til å takle trafikken de forventer de kommende årene. Derfor har Telenor inngått en avtale med Huawei og Starent Networks for å skifte ut hele infrastrukturen for mobiltjenester i Norge.

- Vi kunne fortsette med fortløpende oppdatering av vårt eksisterende nettverk, men vurderte det som mer fornuftig å bytte alt ut, sier Ragnar Kårhus, leder av Telenor Norge, til Computerworld.

Avtalen med de to nettverksleverandørene dekker leveranse av utstyr på tvers av teknologigenerasjoner og frekvensbånd, og omfatter multibasestasjoner for både 2G, 3G/UMTS og 4G/LTE, samt en digitalisering ved at hele radionettet og kjernenettet løftes over på en ip-basert plattform. Det betyr at dekningen i hele Norge vil bli bedre, både i byene og mer grisgrendte strøk.

- Hvis vi ser inn i fremtiden ser vi at brukerne vil ha internettjenester uansett både tid og plass, uavhengig hvor vi er. Denne trenden som vil forsterke seg ytterlige i årene fremover, sier Kårhus.

Mer med 4G

De siste par årene har bruken av mobil datatrafikk økt formidabelt. Særlig Apples Iphone har bidratt til at bruk av tjenester og internett på mobile telefoner har eksplodert. Men det er for enkelt å gi Apple hele æren for utviklingen, mener Kårhus.

- Det er flere faktorer som spiller sammen her. Nettet har blitt raskt nok. Prisnivået har også utviklet seg til et nivå hvor det er akseptabelt for mange brukere. Og så kommer Apple, som absolutt har visst veien når det gjelder smarte telefoner. Men nå det er mange andre som følger etter, sier han.

Særlig utbygging av HSDPA (”turbo 3G”) har medført til rask tilgang. Dermed er det enklere å nå frem til tjenestene.

- Vi forventer mye av LTE (4G), som vil gi mobilt innhold en ny impuls. Vi er bare i begynnelsen av mobilutvikingen, tror Kårhus.

I sommer økte bruker av Facebook på mobil med rundt 100 prosent, altså en dobling, per måned. Les videre på neste side!

Les om:

Mobilitet