Slik er den første Google-telefonen

Slik er den første Google-telefonen

I går ble endelig T-Mobile G1 vist frem - den første mobiltelefonen med Googles operativsystem Android. Her er alle detaljene.

Det er ikke meningen at Android bare skal være for mobiler, men den første enheten som slippes er altså en mobil fra HTC, presentert av teleselskapet T-Mobile. Mobilen gikk tidligere under navnet HTC Dream, men selges nå som T-Mobile G1.

Qwerty

La oss først se på spesifikasjonene til denne enheten: G1 har en pekeskjerm, men ikke multitouch slik som iPhone. Skjermen måler 3,17 tommer og har oppløsning på 480 x 320 (HVGA).

Skjermen kan skyves opp, og under skjuler det seg et fullt qwerty-tastatur. Mange vil sikkert mene at dette er den største fordelen G1 har over iPhone, som har blitt kritisert for sin tastatur-løsning.

Under panseret

På baksiden har G1 et kamera med 3,1 megapiksler, så også her må iPhonen, med sine 2 megapiksler se seg slått. Under panseret har G1 192 megabyte ram, GPS, Bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11b/g, støtte for både HSUPA og HSDPA, som skal kunne gi en hastighet på 7,2 Mbps. Og i tillegg til en akselerometer, som vi kjenner fra iPhonen har G1 også et innebygd kompass.

Når det kommer til lagringsplass skuffer G1 noe. Systemet for lagring er microSD-kort, og G1 blir levert med et 1 gigabyte-kort og støtter bare størrelser opp til 8 gigabyte. Så det er heller usikkert om mange vil bytte ut sin eksisterende bærbare mediespiller til fordel for G1.

Målene er 117,7 millimeter x 55,7 millimeter x 17,1 millimeter, og den veier 158 gram. Batteriet er på 1150 mAh, og det skal kunne gi opptil 406 minutter taletid og 319 timer standby-tid på gsm-nettet i følge HTC.

Google tett integrert

Men hva så med selve Android? For det første har den selvsagt god integrasjon mot det meste av Googles online tjenester, spesielt kart, Gmail og Gtalk (Jabber). Gmail har en "push" -funksjon mot Android, som vil si at når det kommer inn ny mail så er det Gmail som dytter den ut til systemet, framfor den normale "pull" -funksjonen, som betyr at systemet stadig må spørre om det har kommet nye meldinger. Dette skal gjøre Gmail like øyeblikkelig som IM.

Ikke Chrome

Android har en WebKit-basert nettleser, men til tross for ryktene, så er det ikke snakk om Chrome. Grunnen er sannsynligvis at Chrome ikke er et ferdig produkt, og ikke finnes for Linux ennå. Android er bygget på Linux, og det er godt mulig at Chrome vil finne veien inn i Android etterhvert som den blir mer stabil og får full støtte for Linux.

Musikk direkte fra Amazon

Android har i det minste støtte for medieformatene MP3, AAC, AAC+ WMA, WMV. Vi har ikke hørt noe om andre formater, slik som de frie formatene Ogg og FLAC, men siden disse omtrent er standard i Linux vil det overraske om den ikke har det. Ikke overraskende, siden det ikke er et produkt fra Apple, har Android ikke støtte for iTunes Music Store sin DRM, men om du skulle få lyst til å kjøpe musikken din på nytt så er G1 knyttet til Amazons musikkbutikk som selger DRM-frie MP3er.

Android vil hackes

Men det som er mest spennende med Android er åpenheten. I motsetning til Apple har Google valgt å åpne opp sin plattform i veldig stor grad. Hele Android er ikke fri programvare ennå, men det skal skje etterhvert har Google lovet. Før den tid finnes det fremdeles mange muligheter for å hacke systemet, og Google håper at mange vil ønske å gjøre det.

For å legge til rette for dette har Google satt opp en tjeneste kalt Android Market. Men selv om det kan være lett å sammenlikne Android Market med iPhones App Store vil Market på mange måter være en rake motsetning.

Der Apple har valgt å kontrollere hvilke programmer som får slippe til med jernhånd, noe som nylig har slått hardt tilbake på deres omdømme, vil Google angivelig slippe all kontroll. I tillegg vil alle programmer i Android Market være gratis i en periode.

Under skjermen skjuler det seg et fullt qwerty-tastatur. Mange vil sikkert mene at dette er den største fordelen G1 har over iPhone.

Kompass?

Men hva så med dette kompasset? Jo det kan for eksempel brukes til å flytte deg rundt på et kart på skjermen automatisk ettersom du beveger deg. På den måten kan du se deg rundt i en gate med Google Street View på mobilen og få opp informasjon om nøyaktig de tingene du ser foran deg. Og det har allerede kommet et program, Enkin, som utnytter mulighetene kompasset gir.

Priser og tilgjengelighet

De som allerede er kunder av T-Mobile kan forhåndsbestille G1 i dag, og vil få den tilsendt 22. oktober, samme dato vil den også bli tilgjengelig i butikk for 179 dollar, det vil si at den er 20 dollar billigere enn iPhone, men du må altså binde deg til T-Mobile i to år, noe som er veldig lenge når det gjelder teletjenester.

G1 vil flytte seg over dammen til Storbritannia i november, mens vi i resten av Europa ser ut til å måtte belage oss på å vente helt til første kvartal neste år. Hva prisene vil ligge på her har det ikke blitt sagt noe om ennå.

Android vs. iPhone

Lanseringen av iPhone ligger fremdeles friskt i minne, og forskjellen i mottagelsen på nettet er påfallende. Da iPhone kom kunne du nesten ikke snu deg uten å komme over en artikkel som handlet om vidunderet. På Twitter, Digg, og over alt var iPhone det eneste folk snakket om, og det er kanskje ikke så rart at den fort fikk kallenavnet " Jesus-telefonen".

I forhold til mottakelsen av iPhone har G1 blitt møtt av øredøvende stillhet. Så blir det spennende å se hvordan det går med G1 når den blir tilgjengelig for allmennheten, og hvordan det går med Android videre, ut over denne første enheten. Vi regner uansett med at det blir noen spennende år fremover på håndholdt-markedet.

Ønsker du deg en G1, eller en annen Android-basert enhet? Er det bekymringsfullt at Google nå beveger seg inn på enda et stort og viktig marked, knyttet til store mengder personlig informasjon (lokasjon, kontaktinformasjon, personlig kommunikasjon) når de allerede vet så mye om oss? Kom med dine tanker og meninger i kommentarfeltet under!

Mobilitet