Slik unngår du mobilfellen i ferien

Slik unngår du mobilfellen i ferien

Sommeren er høytid for gigantiske mobilregninger grunnet datatrafikk fra utlandet. Les operatørenes egne tips for å unngå sjokkregningen.

I det siste har det dukket opp en rekke eksempler på mobilkunder som har mottatt sjokkerende høye regninger etter å ha benyttet internett på mobilen fra utlandet. Og nå som fellesferien står for døren, kommer garantert flere til å gå i den samme fellen.

Sekretariatsleder Aneta Duric ved Brukerklagenemnda, organet som blant annet behandler klagesaker i forbindelse med datatrafikk fra mobiltelefoner, bekrefter at dette scenariet er en gjenganger i klagebunken. Nemnda er derfor i gang med å lage en FAQ (Frequently Asked Questions) for nettopp dette.

- Ja vi får inn en del slike klager. Vår erfaring er at folk har misforstått eller ikke fått med seg vilkårene for internett-bruk i utlandet, forteller Duric.

32 000 kroner

Dette er også årsaken til at de fleste klagene ikke får medhold. Det er nemlig brukerens plikt å sette seg inn i operatørens priser og samarbeidspartnere i utlandet, så lenge slik informasjon er gjort tilgjengelig fra operatørens side.

Duric viser blant annet til en klage fra en kunde i fjor sommer. Vedkommende fikk en regning fra Telenor på hele 32 000 kroner etter å ha benyttet mobilen til internettsurfing i Sverige. Klagen førte ikke frem fordi kunden ikke hadde gjort seg kjent med hva som sto om abonnementet på internett.

Duric mener at operatørene går ut med god nok informasjon til sine kunder.

- Men det er ofte en forskjell på hva kunden oppfatter og hvilke vilkår som faktisk gjelder, sier hun.

Nye tiltak

Det er kanskje lettere sagt enn gjort å sette seg inn i de ulike reglene for bruk av datatrafikk i utlandet. Men landets to største operatører har satt i verk tiltak for å hindre at kundene får ubehagelige overraskelser i posten etter ferien.

Telenor har tidligere gått aktivt ut med advarsler til ferierende nordmenn. Nå har operatøren også lansert tjenesten Datavarsel Utland, et SMS-varslingssystem for kunder som er i ferd med å pådra seg et høyt dataforbruk over mobilnettet i utlandet. Kunden får beskjed når dataforbruket overstiger 300 kroner for privatkunder og 1000 kroner for bedriftskunder per dag.

- Vi er ikke tjent med sinte kunder som har pådratt seg store uventede regninger. Derfor har vi gått ut med informasjon om hvordan kundene bør forholde seg til gjeldende priser, kommenterer informasjonssjef Atle Lessum.

Bruk wap

Også Netcom har gått ut med advarsler gjennom pressen. I tillegg har operatøren sendt ut direktemeldinger til bedriftskunder, med tips om hvordan man kan unngå en kjemperegning. Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus legger spesielt stor vekt på at regningen kan bli ekstra stor utenfor Europa. Og han kommer med et enkelt, men effektivt råd som mange ikke tenker over.

- Det er store forskjeller mellom web og wap. Dersom man surfer på nettet med wap slipper man unna med en tidel av prisen.

- Vi skal i alle fall være vårt ansvar bevisst, men kunden må også selv ta ansvar, fortsetter han, og henviser til selskapets nettsider for en oversikt over utenlandske operatører og priser.

Omfattende prisliste

Netcom opererer med en omfattende prisliste, hvor både abonnementstype og utenlandsk operatør spiller vesentlige roller. Med alle ordinære abonnement, unntatt Kontant og YoungTalk, koster det 20 eller 30 kroner per megabyte nedlasting, avhengig av hvilket land du befinner deg i. Er du i Hellas, for eksempel, og bruker Vodaphones nett, koster datatrafikken 30 kroner per megabyte.

Connect-kunder bør imidlertid være ekstra varsomme. I enkelte land koster datatrafikk med mobilen hele 99 kroner per megabyte dersom du bruker Connect. Da kan det fort bli dyrt, med tanke på at bare forsiden på VG Nett omfatter rundt to megabyte.

Se hele prislisten til Netcom her.

Telenor har et noe enklere prisregime på dette området. I Norden er prisen 25 kroner per megabyte, mens datatrafikken koster 40 kroner i resten av Europa. Skal du utenfor Europa kan du fort bli ruinert. Da er prisen 112,50 per megabyte.

Vær oppmerksom på at abonnenter med fastpris på datatrafikk også må betale løpende kostnader i utlandet. Dette gjør at det fort kan bli kostbart å laste ned store mengder data, for eksempel en film.

Telenors prisliste finner du her.

Sjekkliste ved bruk av mobilt bredbånd:

1. Husk at du i utlandet blir fakturert for antall brukte byte, og at det ikke finnes en øvre sperregrense som i Norge.

2. Unngå sider og mail med mange bilder og banners, og last ikke ned tunge vedlegg.

3. Steng av automatiske oppdateringer av antivirusprogram og annen programvare.

4. Skal du bruke mobilt bredbånd langs Norges grense, sjekk hvilken operatør du er koblet opp mot (du kan være koblet opp mot TeliaSoneras nett på norsk side av grensen).

5. Sjekk om operatøren har særskilte surfesoner hvor prisen er lavere.

6. Er du usikker på pris, surf heller på en internettkafé.

Kilde: Telenor

Les om:

Mobilitet