Smarttelefonsalget doblet i 2010

Smarttelefonsalget doblet i 2010

Salget av smarttelefoner doblet seg i løpet av 2010, ifølge IDC. Nokia er ennå størst, men Sony Ericsson og Android stormer frem.

Smarttelefoner fortsetter å ta andeler fra tradisjonelle mobiltelefoner i vesteuropa. Det viser IDCs European Mobile Phone Tracker for fjerde kvartal 2010.

I fjorårets siste kvartal økte det globale mobiltelefonsalget med 3,2 prosent fra samme periode året før. Salget endte på 58,7 millioner enheter.

Smarttelefonmarkedet økte på sin side med hele 99,4 prosent fra samme kvartal året før. I siste kvartal 2010 ble det til sammen solgt 25,6 millioner enheter, noe som tilsvarer 44 prosent av det samlede salget av mobiltelefoner.

Sony Ericsson

Smarttelefoner med Googles Android-operativsystem økte med 1 508 prosent fra fjerde kvartal 2009. Til sammen ble det solgt 7,9 millioner Android-enheter, mot 470 000 enheter året før. Apples IOS økte med 66 prosent i løpet av året. Microsofts Windows Phone 7 økte med 18 prosent fra fjerde kvartal 2009 og 100 prosent fra kvartal til kvartal.

I Vest-Europa er Nokia fremdeles den største produsenten av både smarttelefoner og vanlige mobiltelefoner, og har en markedsandel på 19,6 prosent. Samsung er nest størst med en andel på 15,6 prosent, fulgt av Apple med 5,2 prosent, Sony Ericsson med 4,2 prosent og RIM med 3,8 prosent.

Nokia solgte til sammen syv millioner smarttelefoner, og har i dette området en markedsandel på 27 prosent. Apple solgte 5,2 millioner enheter og har en andel på 20 prosent, mens RIM solgte 3,8 millioner enheter og har 15 prosent av markedet. HTC solgte 3,2 millioner enheter og har en andel på 13 prosent, mens Sony Ericsson solgte 2,2 millioner enheter og har en andel på ni prosent.

Sony Ericsson er den raskest voksende aktøren i smarttelefonmarkedet, og kan vise til en imponerende vekst på hele 3 121 prosent. HTC økte med 284 prosent, RIM med 67 prosent, Apple med 66 prosent, og Nokia med bare 19 prosent.

- Kongen på haugen

Francisco Jeronimo, IDCs ansvarlige for forskning på mobile enheter i Europa, sier i en pressemelding at det siste kvartalet i 2010 tydelig viser de kommende trendene i mobilmarkedet i Europa.

- Det vesteuropeiske mobiltelefonmarkedet vil domineres av smarttelefoner, og Android blir kongen på haugen. Android har stormet frem fra en andel på fire prosent til 31 prosent og lederposisjon på mindre enn et år. Det er det raskest voksende operativsystemet noensinne, sier han.

IDC anslår at Android vil vokse med gjennomsnittlig 37 prosent årlig mellom 2010 og 2015 i Vest-Europa og overta den samlede markedsveksten fra sin største konkurrent, Apples IOS.

- Den nye alliansen mellom Nokia og Microsoft vil skape muligheter for andre operativsystemer å dra nytte av overgangsperioden mellom Symbian og Windows Phone 7. Android og IOS kommer til å kjempe hardt om å tiltrekke seg dagens Symbian-brukere som vil migrere til en annen plattform i fremtiden, sier han.

Mobilitet