- Sms 400 ganger dyrere enn mobil epost

- Sms 400 ganger dyrere enn mobil epost

Tekstmeldinger er absurd dyre i forhold til mobil epost målt i belastning av nettverket. - Pussig sammenligning, mener Telenors Anders Krokan.

Bruk av sms er ekstremt dyrt, mener noen eksperter, når man ser på hvor mye kapasitet det brukes i nettverket. Ifølge beregninger IDG Sverige har gjort koster tekstmeldinger per megabyte 3 285 svenske kroner. For en vanlig tekstepost via mobilt bredbånd betaler kunder bare noen øre.

Selv om man kalkulerer abonnementsprisen i regnestykket blir det store forskjeller. Billigste abonnement på mobilt bredbånd i Sverige ligger på under en hundrelapp med bruk til 1 GB. Dermed er sms-prisen drøyt 400 ganger høyere enn mobil epost, beregner avisa.

Sms er også en lønnsom inntektskilde for teleoperatørene. I Sverige håver de inn to milliarder svenske kroner årlig på tekstmeldinger. Omtrent ti prosent av alle mobiloperatørenes inntekter kommer fra sms, ifølge IDG.se.

- Dette er en enormt overpriset tjeneste. Mobiloperatørene har et oligopolistisk marked med høye kontaktpriser som det er vanskelig å komme utenom, sier Hjalmar Winbladh i det lille svenske teleselskapet Rebetel.

Pussig

Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor, er ikke enig i fremstillingen av tekstmeldinger.

- Jeg synes sammenligningen med sms og e-post er pussig, dette er jo to komplementære kommunikasjonsløsninger. Synes også det er mangelfullt at ikke Live Messenger er med i sammenligningen. Med Live Messenger er det relativt lav databruk pr. melding, og for Telenors del ligger prisen på 49 kroner i måneden. Chatting vil dermed være et prisgunstig alternativ, sier han til Computerworld.

Komplementærprodukter med forskjellige funksjoner kan ha forskjellige priser, og man blir ikke nødvendigvis klokere av å sammenligne laveste felles multiplum, som i dette tilfellet er datatrafikk og kostnader, mener Krokan.

Termineringsprisen i Norge på sms er 0,35 kroner. Prisen på sms har i bransjen generelt blitt lavere. I Skandinavia har nedgangen i sms-prisene kommet tidligere enn i en del andre markeder. Det synes også Willy Jensen i Post- og teletilsynet, som mener det er datatrafikk som er overpriset, ikke tekstmeldinger.

- Sms-prisen har gått kraftig ned de siste årene, den har hatt en fin utvikling i Norge. Men når det gjelder datatrafikk er prisene generelt alt for høye, sier Jensen.

Les om:

Mobilitet