Sms-trojaner angriper Android

Sms-trojaner angriper Android

Ondsinnet applikasjon gir deg en gigantisk mobilregning.

Den første sms-trojaneren som retter seg mot Googles operativsystem for smarttelefoner, Android, har blitt identifisert av nettsikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab.

Viruset har fått det fengende navnet Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a, og distribueres gjennom en sms som oppfordrer brukere til å installere en tilsynelatende harmløs media player-applikasjon på 13 kilobyte. Etter installering sender viruset sms til kostbare nummer, uten at brukeren får beskjed.

Stjeler fra mobilkontoen

Ifølge et sikkerhetsvarsel fra Kaspersky antas det at programmet har som mål å stjele penger fra mobilkontoene til brukere av smarttelefoner. Disse pengene skal så havne i lomma på de cyberkriminelle bakmennene som kontrollerer betalingstjenesten.

For å fungere er trojaneren avhengig av at brukeren først godtar å installere applikasjonen.

Iphone under popstjerneangrep

I fjor ble Iphone utsatt for to utrivelige virusangrep, som begge brøt seg inn på telefonene ved å benytte et sikkerhetspassord som sjelden ble endret av Iphone-brukerne.

Denne svakheten ved Apples mobiler ble først benyttet av en australsk tenåring for å sendte ut bilder av åttitallsstjernen Rick Astley. Senere ble sikkerhetsbristen brukt til å stjele bankinformasjon, som ble sendt til en server i Litauen.

Angrepet var imidlertid kun mulig å gjennomføre mot telefoner som brukerne selv hadde åpnet for å fjerne operatørsperrer eller installere uautorisert programvare, såkalt jailbreaking.

Økt salg gir økt trussel

Dennis Maslennikov, som er gruppeleder for Kaspersky Labs mobilforskning, mener det økte salget av smarttelefoner med Androide er årsaken til oppfinnelsen av det nye viruset.

- Vi kan regne med å se en tilsvarende økning i antallet farlige programvarer rettet mot plattformen, hevder han i en uttalelse.

Mobilitet