Snart klart for Turbo-4G?

Snart klart for "Turbo-4G"?

På samme måte som 3G har økt jevnt og trutt i hastighet vil 4G-hastigheten øke fra dagens 100 mbps.

Netcom åpnet verdens første 4G-nettverk i Oslo i dag. Et kvarter etter fulgte TeliaSonera etter og lanserte verdens nest første 4G-nettverk i Stockholm.

Pressen har i dag vært vitne til demonstrasjoner av hastigheter på over 90 megabit per sekund, selv om Netcom ikke ønsker at kundene skal ha høyere forventninger enn 10-20 megabit per sekund.

Noen minutter før den offisielle åpningen i dag klokket imidlertid Netcom en hastighet på over 100 mbps på Aker Brygge, forteller administrerende direktør i Netcom, August Baumann, til PC World Norge.

Det vil altså si at Samsungs 4G-modemer nådde den teoretiske hastigheten under praktisk bruk. Vanligvis bruker den teoretiske hastigheten på et radiosamband å være milevis unna den praktiske hastigheten. Den teoretiske hastigheten er normalt oppnådd et sted hvor utstyret ikke er utsatt for forstyrrelser fra andre gjenstander. En teoretisk hastighet referer altså normalt til en såkalt "laboratoriehastighet".

Baumann kan også røpe at Samsung har varslet Netcom at de snart er klare med 4G-modemer som støtter 150 mbps. Netcom har valgt kinesiske Huawei som leverandør av basestasjoner i Norge. Disse kjennetegnes av en unik, modulbasert design, som gjør det svært enkelt og kostnadseffektivt å oppgradere til høyere hastigheter. Foreløpig kan imidlertid ikke Baumann presentere et veikart for fremtidige oppgraderinger. Men at videre hastighetsoppgraderinger i nettet vil komme, tar han som en selvfølge. Netcom øker for øvrig investeringene i nettverket med 50 prosent i 2010, sammenlignet med i år.

- Mitt inntrykk er at den teknologiske utviklingen nå har eksplodert. Den teknologiske utviklingen gikk mye tregere fra 2000 til 2008 enn den har gjort etter det, sier Baumann videre til PC World.

I midten av 2007 var Netcom først med lanseringen av Turbo-3G. Det mener Baumann markerte starten på det å kunne ta med seg internettvanene til mobilen eller en bærbar med mobilt bredbånd.

- Med 4G skriver vi historie. Dette er på størrelse med overgangen fra fast til mobil telefoni. Du kan gjøre alt du vil på nett, bare mobilt, sa Baumann på pressekonferansen på Aker Brygge i dag.

Les om:

Mobilitet