Sørger over Nokia-slutt

- Det er rart når gamle merker forsvinner, sier Bjørn Amundsen i Telenor.

Publisert Sist oppdatert

Nokia startet med mobiler i 1982, og har siden den gang vært en av de største aktørene i norsk mobil-historie. I alle fall frem til smarttelefonens storhetstid.

Legger Nokia død

Det er med tristhet i stemmen at Bjørn Amundsen, som er dekningsdirektør i Telenor, forteller at han har fått med seg nyheten om navneskiftet. Microsft legger nemlig Nokia død, og presenterer Microsoft Lumia.

Les også: Slutt for Nokia-navnet

- Ikke uventet

- Det var ikke uventet, men det er rart når gamle merker forsvinner, sier Amundsen.

Amundsens første Nokia-telefon het 1610, og dekningsdirektøren forteller at han vil ta vare på hele sin gamle samling av Nokia-telefoner.

- Telefonene tålte en trøkk, og batteriet varte i en uke. Nokia var tidlig ute med dyktige telefoner, mimrer han. Etter at smarttelefonene kom har han imidlertid byttet ut sine gamle Nokia-telefoner, og nå skifter han mellom Iphone, Sony Z og Samsung Galaxy S5. Han bruker altså tre telefoner av andre merker i dag, selv om han forteller at Nokia kanskje har hatt en av historiens beste telefoner.

- Nokia 2110 har gått over i historien som noe av det beste som er. Jeg kjenner fortsatt folk som sverger på at de skal bruke denne til den dør, forteller han. Nokia 2110 har også vært Amundsens Nokia-favoritt gjennom tidene.

- Kjærligheten var størst når man brukte den til å sende meldinger, mimrer han.

"We go mobile"

Det er kanskje ingen som kjenner Nokias vekst og fall bedre enn mannen som ga støtet til «An Impossible Success». Det er i alle fall dette Jorma Ollila kaller boka si om Nokias vekst og fall. Ollila var mannen som tok industrikonsernet Nokia over i televerden. Da han tiltrådte 18. november 1991 var det med følgende ord: «We go telecommunications. We go mobile». Og det gjorde selskapet.

I boka beskriver Ollila hvordan selskapet alt i 2001 – under hans ledelse – ikke var i stand til å finne mottrekk til smarttelefonene og billigere terminaler fra Asia. Ollila som ledet selskapet frem til 2006 er ikke i tvil om at det var Apples Iphone, og ekosystemet rundt, som ble det endelige dødsstøtet.

- Apple hadde maktet å skape noe helt nytt. En fremragende brukeropplevelse og et system der mobilen ble nøkkelen i et stort økosystem av tjenester og applikasjoner, sier Ollila i boka.

Han karakteriserer salget til Nokia som både dramatisk og modig, men han syns også det er trist å se at 40-års finsk ingeniørkunst blir solgt ut til USA.