Spår dårlig år for mobilbransjen

Spår dårlig år for mobilbransjen

IDC tror mobiltelefonmarkedet vil dale, men imponeres av smarttelefonene.

I andre kvartal i år krympet utsendelsen av mobiltelefoner med 10,8 prosent sammenlignet med fjoråret: Fra 302,2 millioner enheter til 269,6.

Det er andre kvartal med fall, men er bedre enn fallet på 17,2 prosent første kvartal i år.

- Utfordringene fra de forrige ni månedene - som aggressiv lagernedbygging i kanalen, ustabil valuta i utlandet, og usikker etterspørsel - fortsatte å være en pest for mobilmarkedet i andre kvartal, men ikke så alvorlig som tidligere, sier senioranalytiker i IDCs mobilavdeling, Ramon Llamas til IDGs nyhetstjeneste.

Den siste tiden har vært tøff for produsentene, men fordelaktig for kundene.

- Leverandørene som klarte å justere seg kjapt ble premiert med større utsendelsesvolum. Selv om dette testet håndsett-produsentenes evne til å sikte på bevegelige mål, høstet kundene fordeler med lavere kostnader, selv på nøkkelprodukter i det øvre produktsjiktet.

Priskrig på smarttelefoner

I Sentral-Europa, Midt-Østen og Afrika steg forsendelsene 15 prosent fra første kvartal i år til andre. I de to kvartalene før dette var det også nedgang, men IDC tror det skyldtes at lagrene ble skviset på grunn av mangel på penger, og mener forbedringen dette kvartalet indikerer at denne prosessen nå er over, og at selve etterspørselen fortsatt er sterk.

- Blant leverandørene av større håndsett, som Nokia, Samsung, RIM og Apple, slo de alle forventningene for smarttelefoner i andre kvartal. Etterspørselen etter mobiler i det øvre produktsjiktet har forårsaket en priskrig blant store mobiloperatører og håndsettprodusenter. Apples priskutt på Iphone 3G reflekterer en trend vi forventer vil fortsette i de kommende kvartalene, og en som effektivt vil bevare konkurransedyktig prising i modne markeder, sier Ryan Reith, senior forskningsanalytiker i IDC.

IDC spår at mobiltekefonmarkedet i verden vil dale 13 prosent når 2009 er ferdig, sammenlignet med 2008.

Nokia på topp

Det er Nokia som sendte ut flest telefoner andre kvartal: 103,2 millioner – ned 15,4 prosent sammenlignet med fjoråret.

Samsung er på andreplass, med økning på 14,2 prosent til 52,3 millioner enheter.

Tredjeplassen går til LG med stigning på 6 prosent, til 29,8 millioner enheter.

På fjerde og femte kommer henholdsvis Motorola og Sony Ericsson. Førstnevnte har falt 47 prosent, til 14,8 millioner enheter. Sistnevnte har falt 43,4 prosent sammenlignet med fjoråret, og sendte ut 13,8 millioner enheter.

Sony Ericsson var eneste leverandøren som også sank sammenlignet med første kvartal i år. Første kvartal sendte selskapet ut 14,5 millioner håndsett.