Spår gjennombrudd for mobil Linux

Spår gjennombrudd for mobil Linux

Analytikere tror at det vil selges flere enn 200 millioner mobile enheter med Linux innen fem år. Norske Trolltech kan ta mye av æren.

Går det som analytikerne i ABI Research sier, vil veksten i mobil Linux bli enorm de nærmeste årene. Ifølge analyseselskapet finnes det nemlig bare 8,1 millioner mobile enheter som kjører Linux som operativsystem i dag.

Analyseselskapet skriver om dette i rapporten Mobile Linux: Bringing License-Free Operating Systems to Smartphones and Mid-Tier Devices. De hevder at antallet av håndholdte pc-er basert på Linux vil nå 127 millioner i 2012. Salget av mobiltelefoner med Linux vil vokse fra stort sett null i dag til 76 millioner om fem år, skriver danske Computerworld.

En av drivkreftene bak utviklingen er at det blir lansert flere komplette programvareløsninger som er tilpasset forskjellige bransjer. Analyseselskapet mener at samarbeidsprosjekter som Greensuite fra norske Trolltech medfører at produktene blir mer fremadrettede og at det utvikles komplette og kjøreklare løsninger som kan brukes rett fra boksen.

LES OGSÅ: Qtopia Greensuite for mobilutviklere

- Legger jeg vekk den norske beskjedenheten kan jeg si meg enig i det. Vi har jobbet med Linux på mobile enheter siden 1999 og var veldig lenge alene om det. Det er først de siste årene det har vokst opp en skog av konkurrenter, sier Trolltech-gründer Eirik Chambe-Eng til Computerworld.no

- Vi har en unik stilling i dag hvor vårt Qtopia er en de facto standard på mobiltelefoner som kjører Linux, sier han.

Det kan dermed virke som om strategien Troltech la opp til begynner å bære frukter. Chambe-Eng er ikke enig at det bare finnes 8,1 millioner mobile Linux-enheter, men godt over 15 millioner, først og fremst i Asia. Det store spørsmålet er når USA og Europa begynner å ta etter.

- Vi jobber på og vi ser at Linux har en reell mulighet til å få det store gjennombruddet, det har vi ment lenge, og det er hyggelig å se at analytikerne begynner å bli enige med oss, sier han.

Les om:

Mobilitet