Spår pangstart for nytt mobilnett

Spår pangstart for nytt mobilnett

Tele2 og Network Norways ferske mobilsamarbeid vil tiltrekke seg flere selskaper, og snart ha en 3g-lisens på hendene, tror analytikere.

Tele2 og Network Norway offentliggjorde etableringen av nettselskapet AMI onsdag, og spås allerede en fremtid som Norges tredje store mobilaktør, en troverdig konkurrent til Netcom og Telenor.

LES SAKEN HER: Tele2 og Network Norway sammen om nytt mobilnett

Teleanalytiker John Strand er en av flere som tror mobilsamarbeidet vil kunne tiltrekke seg flere samarbeidspartnere og større investeringer i nær fremtid.

- AMI er en plattform for tiltrengt konsolidering i Norge, og et seriøst alternativ til Netcom og Telenor. Vi tror spesielt de mange energiselskapene i Norge som satser på bredbånd vil være åpenlyse partnere i dette samarbeidet, flere av er jo allerede aksjonærer i Network Norway, sier Strand til Computerworld.

Tror på oppkjøp

Også administrerende direktør i Teleplan, Asgeir Myhre, tror AMI snart vil omfatte flere selskaper. Enten som samarbeidspartnere eller gjennom oppkjøp.

- Det er nok mange som ser med interesse på at det dukker opp et nytt netteierselskap i Norge. Både 3 som eier den siste 3g-lisensen, Ice og 10-12 tjenestetilbydere er interessante partnere, tipser Myhre.

LES OGSÅ: Alle gode ting er ikke alltid 3

Siden verken Tele2 eller Network Norway har 3g-lisens, er det nærliggende å tro på et samarbeid med 3, eller at AMI sikrer seg den siste lisensen fra norske myndigheter.

- For å lykkes i bedriftsmarkedet på sikt må man kunne tilby 3g-tjenester. Selv om det skjer ting på teknologisiden som gjør det mulig å lansere 3g i gsm-båndet, er det trangt om frekvensene, påpeker Myhre.

Ice har et landsdekkende nett med sin mobilteknologi, og jobber for å øke kapasiteten. Network Norway videreselger allerede Ice i bedriftsmarkedet, og det er en relasjon som partene vil prøve å videreutvikle, tror Myhre.

- I tillegg sitter flere av de små tjenestetilbyderne på 100 000-150 000 kunder, som gjør de til oppkjøpsobjekter. Vi kommer helt sikkert til å se oppkjøp fra AMI, tror Myhre.

Vil ha 3g

Tele2-sjef Haakon Dyrnes vil verken spekulere i fremtidige oppkjøp eller samarbeidspartnere, men karakteriserer de ulike scenariene som ”realistiske alternativer”. At AMI allerede skal være i samtaler med 3 om et 3g-samarbeid, avviser Dyrnes.

- Datatrafikk blir viktig i fremtiden, men det er flere muligheter for å tilby 3g-tjenester i vårt nett og vi vurderer alle alternativer, sier Tele2-sjefen.

Les om:

Mobilitet