Spionprogramvare også på iPhone

Spionprogramvare også på iPhone

Men Apple sier de har droppet Carrier IQ fra "de fleste" iOS 5-enheter.

Spionprogramvaren fra selskapet Carrier IQ er på plass i de fleste smartmobiler, inkludert Android, RIM og Apples iPhone.

Les mer:

Carrier IQ er en storspion

Programvaren ble oppdaget av Trevor Eckhart, en 25-år gammel systemadministrator fra Connecticut, USA.

Hans analyse av Connect IQs instruksjonsvideoer og debugging av hans egen HTC Evo viser at programvaren snapper opp hvert eneste tastetrykk i tillegg til lokasjonsdata og annen informasjon.

Informasjonen kan potensielt tilgjengeliggjøres for Carrier IQs kunder.

Han har funnet den skjulte programvaren på Samsung, Nokia og RIM-enheter. Selskapet selv hevder å ha installert programvaren på over 140 millioner enheter.

Apple tar avstand

Apple, i likhet med de fleste andre mobilprodusenter, tar avstand fra beskyldninger mot Carrier IQ, at selskapet snapper opp tastetrykk og lagrer tekstmeldinger.

- Vi har aldri tatt opp tastetrykk, meldinger eller noen som helst annen personlig informasjon for å få bruksdata, og vi har ingen planer om å gjøre det, sier Apple i en melding.

Når det gjelder iPhone, sier selskapet at de fleste iOS 5-enheter ikke lenger støtter programvaren, og de andre kan slå av tjenesten.

Det viser seg at Carrier IQ-programvaren blir aktivert i operativsystemet når brukeren tillater at smartmobilen sender bruksdata til Apple.

iOS 5-enheter spør om dette under førstegangsinstallasjon, og funksjonen kan også aktiveres manuelt på et senere tidspunkt.

Slik deaktiverer du Carrier IQ på iPhone

Det er enkelt å slå av Carrier IQ-tjenester på iPhone:

  • Gå på "Innstillinger"
  • Velg "Generelt"
  • Gå til "Om"
  • Bla nederst til "Diagnostikk og bruk" og marker av for "Ikke send"

Ifølge en melding fra Apple kommer selskapet til å fjerne Carrier IQ fra alle enheter via en fremtidig iOS 5-oppdatering, men ønsker ikke å gi noe tidspunkt for når dette skal skje.

Les om:

Mobilitet