Store tap for Nokia

Store tap for Nokia

Nokia gikk nesten en milliard euro i underskudd i fjerde kvartal, men toppsjef Stephen Elop har store forventninger til Lumia.

Nokia rapporterte i går sine tall for fjerde kvartal i fjor.

Tallene viser selskapet har mistet store deler av omsetningen og gikk med et kraftig underskudd i fjerde kvartal.

Kraftig driftsunderskudd

Omsetningen endte på 10 milliarder euro, ned 21 prosent fra samme kvartal året før, da selskapet omsatte for 12,65 milliarder euro.

Det ga et driftsunderskudd på 954 millioner euro, ned fra et overskudd på 884 millioner euro i fjerde kvartal året før. For 2011 sett under ett endte driftsunderskuddet på til sammen 1,07 milliarder euro, en kraftig nedgang fra driftsresultatet på 2,07 milliarder dollar i 2010.

Korrigert for blant annet engangskostnader endte henholdsvis driftsresultatet for fjerde kvartal på 478 millioner euro, ned fra 1,09 milliarder euro, og 1,83 milliarder euro for hele 2011, ned fra 3,2 milliarder euro året før.

Dårlig Symbian-salg

Flere faktorer bidrar til de elendige tallene. Til sammen solgte Nokia 113,5 millioner mobile enheter i løpet av kvartalet. Det er en nedgang på rundt åtte prosent sammenliknet med samme kvartal i 2010.

Salget av Symbian-baserte smarttelefoner har falt fra 28,6 millioner til 19,6 millioner enheter.

I tillegg betalte kundene i gjennomsnitt 23 prosent mindre for Nokias telefoner sammenliknet med fjerde kvartal 2010 – i gjennomsnitt 53 euro i fjerde kvartal 2011 mot 69 euro samme kvartal 2010.

Kvartals- og årsrapporten ble godt mottatt på børsen. Markedet reagerte positivt på Nokias tall, og 20 minutter etter at selskapet slapp kvartalsrapporten hadde Nokia-aksjen steget med fire prosent.

Store forventninger til Lumia

Forventningene til Nokias omsetning av Windows Phones-modeller, som såvidt i gang, har derfor vært store.

Selskapet holder kortene tett til brystet, men i kvartalsrapporten heter det at de Windows Phone-baserte telefonene Lumia 710 og Lumia 800 allerede har passert en million solgte enheter.

Nokia kommer snart til å lansere Lumia 900-telefonen sammen med mobiloperatøren AT&T i USA. De to selskapene skal sammen med Microsoft ha brukt rundt 100 millioner dollar på å markedsføre telefonen.

Nokia-toppsjef Stephen Elop skriver i kvartalsrapporten at selskapet nå er på rett vei.

- Fjerde kvartal markerer et viktig steg i Nokias endringsprosess. Den nye strategien viser seg tydeligst i de produktene vi lanserte i fjerde kvartal, skriver han, med henvisning til Lumia-telefonene.

- Dystre utsikter

Francisco Jeronimo, mobilanalytiker i IDC, mener Nokia har lykkes med sin massive markedsføring av Lumia 800, men at utsiktene for de neste kvartalene likevel fremstår som dystre.

- Salgsvolumene for Windows Phone-telefonene vil ikke være tilstrekkelige for å kompensere for tapet til Symbian, sier han til IDG News Service.

- Til tross for de siste forbedringene i Symbian-grensesnittet og en del nye enheter, er det tydelig at Nokia ser at de ikke kan satse alt på Symbian, og at de må sette opp tempoet i overgangen til Windows Phone.

Les om:

Mobilitet