Større oppslutning om mobil Linux

Større oppslutning om mobil Linux

LINUXWORLD: Mobile Linux Group teller fra før seks av de største navnene i mobilbransjen. Nå blir de flere.

LiMo Foundation, eller Mobile Linux Group, er en ikke-komersiell organisasjon som i januar i år ble startet av telefonprodusentene Motorola, NEC, Panasonic og Samsung samt teletilbyderne NTT DoCoMo og Vodafone.

Under Linuxworld-konferansen som denne uken avholdes i San Francisco ble det kjent at gruppen nå får tilslutning av 12 nye selskaper, blant disse finner vi LG Electronics, McAfee, Broadcom og Ericsson.

Medlemmene i organisasjonen vil jobbe for å utvikle en felles Linux-plattform for mobiltelefoner som kan være et alternativ til Symbian OS, Microsofts Windows Mobile og mobilprodusentenes egne opeartivsystemer. Blant annet har Motorola flere mobiltelefoner bygget på en Linux-plattform.

En felles standard vil blant annet bety at nye telefoner raskere kan sendes raskere ut på markedet og det kan også føre til lavere utviklingskostnader for ny programvare.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste skal de første telefonene basert på det som trolig blir hetende LiMo-platformen dukke opp i løpet av første halvdel av 2008.

Tredje initiativ

Dette vil bli den tredje gruppen for mobil Linux som er etablert de siste årene. Fra før finnes Linux Phone Standards (LiPS) Forum og Mobile Linux Initiative (MLI). LiPS Forum har også som målsetning å få fram API-er som sikrer at applikasjoner utviklet for Linux kan brukes på alle telefoner med dette operativsystemet.

PalmSource, France Telecom og Orange SA er blant selskapene som er med i LiPS. MLI inkluderer blant andre Motorola og Palmsource.

Norske Trolltech er et av selskapene som vil ha fordel av økt utbredelse av Linux på mobilen.

LES OGSÅ: Testmobil fra Trolltech

Mobilitet