Svensk 4g-pakt kan være ulovlig

Svensk 4g-pakt kan være ulovlig

Operatørenes frekvens-pakt, hvor Telenor er med, blir etterforsket av EU.

Stockholm skulle være først i verden med et høyhastighets mobilt nett, kalt Long Term Evolution (LTE), populært kalt 4g.

Teliasonera, Tre, Tele2, Swefour og norske Telenor ble i fjor enige om en oppdeling av frekvensene de trengte for å bygge et slikt 4g-nett i Sverige. Det hele ble kalt for en frekvens-pakt.

"Svært alvorlig"

Nå advarer det svenske Konkurrensverket om at pakten er ulovlig og dermed ugyldig. Pakten kan blant annet stride mot gjeldende konkurranseregler, melder vår søsterside Computersweden.

Det var 900 mhz-båndet som ble delt opp, og det hele ble godkjent av svenske Post- och telestyrelsen (PTS). De fem operatørene skulle ifølge avtalen bruke det i 15 år, men nå har visstnok andre operatører vist interesse for båndet.

- Markedsdeling er en type overtredelse vi anser å være svært alvorlig, skriver Konkurrensverket i et brev til det svenske næringsdepartementet.

EU mot PTS

De peker på at det dermed ikke blir vanlig konkurranse om et så viktig bånd, og at andre aktører skvises ut. Lisensene ville trolig kostet mange milliarder kroner om de hadde gått under hammeren i en lisensauksjon.

Det er Ventelo som har klaget inn avgjørelsen om å dele frekvensbåndet mellom de store operatørene. Klagen havnet hos EU, som nå stiller en rekke kritiske spørsmål til svenske myndigheter.

Det at det svenske teletilsynet PTS godkjente det hele ser EU på som svært betenkelig.

Les om:

Mobilitet