Tar mobilen på flekken

Tar mobilen på flekken

Belgisk politi tar i bruk drastiske tiltak mot mobilkjøring. - Det kunne sikkert ha en effekt i Norge også, sier Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Snakking i mobiltelefoner, særlig uten håndfrisett, øker risikoen for ulykker betraktelig. Politiet rundt omkring i verden har tatt i bruk bøter og tilsnakk, men i Belgia har man funnet på en litt mer direkte måte for å ta bilistene.

I den sørlige delen av Belgia vurderer politiet en revolusjonerende metode. Ifølge det nye forslaget i distriktet Aarlen kan politiet beslaglegge mobilen på stedet, inklusiv sim-kortet, når de tar mobilsnakkende bilister på fersken.

Ifølge belgiske medier er dette første gang i verden at et slik tiltak iverksettes.

Bilistene kan søke politiet om å få tilbake sim-kortet, men det kan ta tid.

Ikke i Norge

Trygg Trafikk i Norge har vært tidlig ute for å advare mot bruk av mobiltelefoner i trafikken.

- Det vi vet om bruk av mobiltelefon i bil, er at å snakke tar mye oppmerksomhet i krevende trafikk, uansett om man har håndfrisett eller ikke. Derfor råder vi alle til å la være å snakke i telefonen når man kjører i travle områder med krevende trafikk, sier Kristin Øyen, informasjonssjef i Trygg Trafikk, til Computerworld.no.

Ifølge Øyen er det i Norge få konkrete saker hvor trafikkulykker skyldes bruk av mobiltelefoner i bilen. Hun mener at andre tiltak enn det som skjer i Belgia vil fungere bedre i Norge.

- Det er viktig at politiet har nok resurser til å følge opp. Hvis vi har et forbud bør det ha konkrete konsekvenser, ellers bilr det bare noe som blir sagt i mediene. Trygg Trafikk ønsker først og fremst at politiet kontrollerer mer, sier hun.

Men hun ser at tiltaket kan ha effekt.

- Det er temmelig drastisk å ta mobilen fra folk. Det hadde kanskje vært en ide med et slags prikksystem, slik at du mistet den etter tre-fire ganger. Det kunne sikkert ha en effekt i Norge også, avslutter hun.

Mobilitet