Tar rotta på ADSL

Tar rotta på ADSL

Netcoms 4G-nett knuser ADSL-hastighetene. Spesielt opplasting er blitt enormt mye raskere.

Netcom åpnet sitt 4G-nett i Oslo klokken 12 i dag.

Demonstrasjonene av hastighet var imponerende. Den første demonstrasjonen viste en nedlastingshastighet på Speedtest.net på 84 megabit per sekund. Måling nummer to landet på rett over 90 megabit per sekund. Målingene ble gjort med det nye Samsung 4G-modemet, som er i salg fra i dag av.

- Kundene skal kunne forvente seg å få en nedlastingshastighet på 10-20 megabit per sekund, sa produktdirektør Vegard Kjenner i Netcom, på pressekonferansen.

Utrolig opplastingshastighet

Mer imponerende var nesten hastigheten på dataopplasting, der ADSL-kundene stort sett er vant til å se en maksimumhastighet på inntil 1,4 megabit per sekund på de aller dyreste ADSL2+-abonnementene.

Speedtest.net hadde ikke kapasitet til å vise riktig opplastingshastighet, men et annet verktøy, Net Meter, demonstrerte imidlertid hastigheter på 33-37 megabit per sekund.

- Kundene skal kunne forvente seg en opplastingshastighet på 5 til 10 megabit per sekund, sier Kjenner.

Det betyr en dramatisk forbedret brukeropplevelse for ikke minst alle de som benytter hjemmekontor og er vant til å jobbe med eksempelvis store e-poster eller bildefiler. Det å publisere en video på eksempelvis Youtube eller Facebook eller laste opp store bilder til en fotodelingstjeneste er også en langt mer lystbetont opplevelse med slike hastigheter. Et annet bruksområde kan være videosamtaler i høydefinisjon.

Etter pressekonferansen testet vi selv ut hastigheten på en av de oppsatte pc-ene. 90 megabit per sekund fikk vi ikke se i praksis, ettersom det under hands-on-demonstrasjonen var satt opp fire pc-er som var koblet til samme basestasjon på Aker Brygge, men alle testene vi kjørte landet på mellom 50 og 70 mbps.

Responstiden er det litt tidlig å si noe om, ettersom den varierte ekstremt mellom 20 og 60 millisekunder. Netcom opplyser at den skal være på nivå med ADSL. Responstiden er vesentlig i forhold til blant annet applikasjoner som spill, Citrix-løsninger og fjernstyring av pc-er.

Kommer tilbake med mer

Er du så heldig å surfe alene på nærmeste 4G-basestasjon, noe mange kanskje vil oppleve de første månedene i alle fall, kan du få se langt høyere hastigheter enn de som Netcom mener du skal kunne forvente. Du vil kanskje se nedlastingshastigheter på rundt 100 megabit per sekund på det meste, og opplastingshastigheter på godt over 30 megabit. Netcom opplyser at det vil være normalt med nedlastingshastigheter på 20-80 megabit per sekund, selv om det altså ikke er noe du skal kunne forvente deg. Tilsvarende vil det være helt normalt å se opplastingshastigheter på 10-30 megabit.

Det er imidlertid først når flere har tatt i bruk 4G-nettet at vi vil se om praksis stemmer med teori. PC World Norge har fått en av Netcoms første 4G-pakker til disposisjon, og vi vil bruke de neste dagene på å teste ut 4G.

Les om:

Mobilitet