Telefoner som tåler en trøkk

Vann, sand, vær og vind er moderne elektronikks verste fiende, og mange har fått ødelagt mobiltelefonen sin etter å ha mistet den i bakken eller brukt den i regnvær. Men det finnes mobiltelefoner som tåler mer enn andre.

Publisert Sist oppdatert

Mobiltelefoner tåler overraskende lite, og det gjelder spesielt de mest avanserte smarttelefonene. Fuktskader er en av de mest vanlige årsakene til at en mobiltelefon slutter å fungere, og du behøver ikke å miste den i vannet eller snakke i telefonen i øsende regnvær for å ødelegge den. Har du mobiltelefonen i en innerlomme og svetter litt, eller har telefonen liggende på badet mens du dusjer, kan det være nok til at det oppstår fukt inne i telefonen. Går du fra et kaldt til et varmt sted, kan det også oppstå kondens som kan skade elektronikken i telefonen. Mobiltelefoner tåler heller ikke veldig høye eller veldig lave temperaturer.

Flere produsenter har imidlertid modeller som skal tåle litt mer enn en vanlig mobiltelefon. Disse går ofte under begrepet «ruggedized», det vil si at de har en utforming som gjør dem mer robuste. Noen tåler litt fukt, støv og fall fra små høyder, mens andre igjen kan senkes ganske dypt ned i vann eller falle ned fra store høyder uten at telefonen skal ta skade.

LES OGSÅ:

TEST: HTC Evo 3D og LG Optimus 3D - Duell i tre dimensjoner

Flere telefoner blir ødelagt

Forsikringsselskapet Gjensidige betalte ut nærmere 30 millioner kroner i 2010 i erstatning for ulike «mobiluhell». Det er oppsiktsvekkende høye tall, med tanke på at de fleste mobiltelefoner neppe er forsikret. Spesielt om sommeren er det mange som får ødelagt mobiltelefonen, for eksempel ved at man mister den i vannet eller at den går i bakken. Mange skader på mobiltelefoner kommer av at folk bader med mobilen i lommen, men det er også mange andre måter en mobiltelefon kan skades på. Her er Gjensidiges oversikt over vanlige grunner til at mobiltelefoner går i stykker:

- Detter i sjøen, gjerne fra båt eller brygge - Faller ut av brystlommen eller bukselommen - Bader med mobilen i lommen - Faller i do (!) - Havner i vaskemaskinen - Mistes i karuseller på tivoli - Man søler drikke på den - Husdyret (gjerne hunden) gnager den i stykker - Glemmer igjen mobilen på biltaket - Telefonen går i bakken - Kjører over den med bilen

Ifølge beregninger fra forsikringsselskapet ble inntil 10 000 mobiltelefoner skadet eller stjålet sommeren 2010, som var en økning på 25 prosent i forhold til året før. Det å kjøpe en mer robust mobiltelefon hjelper selvfølgelig ikke mot tyverier, men det kan i hvert fall forhindre at den blir skadet.

Hvem trenger det?

Selv om du ikke er verken spesielt klønete eller uheldig, kan det være mange gode grunner til å vurdere en robust smarttelefon. Det kan for eksempel være hvis du har en jobb hvor mobiltelefonen kan bli utsatt for hardhendt behandling eller må tåle fukt eller støv. Eksempler på slike yrker kan være innenfor industri, landbruk eller i håndverkeryrker, eller kanskje om du har en jobb på sjøen.

Sjekk sertifiseringen

De mest robuste mobiltelefonene er gjerne sertifisert etter den såkalte IP-klassifiseringen, som sier noe om hvor godt beskyttet produktet er mot støv og væsker. IP-klassifiseringen brukes til mange ulike typer produkter, alt fra stikkontakter og maskiner til mobiltelefoner og datautstyr. Et produkt som er merket med for eksempel «IP54» tåler noe støv og skal også tåle vannsprut fra alle retninger. Er produktet merket med IP67 skal det være fullstendig beskyttet mot at støv skal kunne trenge inn, og produktet skal kunne senkes 1 meter ned i vann i 30 minutter.

Det første sifferet i IP-klassifiseringen viser hvor godt beskyttet utstyret er mot inntrengning av mekaniske gjenstander og støv:

0 Ingen beskyttelse1 Store kroppsdeler, for eksempel en håndflate2 Fingre, 12,5 mm diameter3 Verktøy 2,5 mm diameter4 Ledninger, skruer etc, større enn 1 mm diameter5 Delvis støvbeskyttet, fungerer selv etter kontakt med støv6 Helt støvtett, selv ikke de minste partiklene trenger inn

En IP67-sertifisert telefon skal tåle både støv, sand og vann. (Foto: Sonim)

Det andre sifferet i IP-klassifiseringen viser hvor godt beskyttet utstyret er mot vann.

0 Ingen beskyttelse1 Tåler dryppende vann. Tilsvarende 1 mm regn per minutt i 10 minutter. 2 Tåler dryppende vann, med produktet i inntil 15 graders vinkel. Tilsvarende 3 mm regn per minutt i 10 minutter.3 Dusj/regn.4 Sprut fra alle kanter5 Spyling fra alle kanter6 Kraftig spyling fra alle kanter7 Kortvarig nedsenking i vann (15-100 cm i inntil 30 min)8 Varig nedsenking i vann

IP-klassifiseringen sier vanligvis ingenting om hvor mye produktet tåler av støt og slag, selv om det i noen tilfeller brukes et tredje siffer for å angi dette. Enkelte nyere produkter bruker en såkalt IK-klassifisering for å si noe om hvor harde støt produktet tåler. IK-skalaen går fra 0-10, hvor 0 er «ubeskyttet/ikke testet» og 10 er et støt på 20 joule – tilsvarende om en fem kilos gjenstand skulle falle fra 40 cm høyde.

Verdens mest robuste

Sonim XP3300 Force havnet nylig i Guinness rekordbok, etter å ha tålt et fall på 25 meter.

Som en del av testen mobiltelefonen måtte gjennom for å havne i rekordboken, ble den sluppet ned fra en heisekran 25 meter over bakken – rett ned i et betonggulv. En uavhengig representant fra Guinness rekordbok kontrollerte etterpå at telefonen hadde overlevd fallet. Telefonen bar lite preg av den hardhendte behandlingen den hadde vært gjennom, og den gamle rekorden på 3,25 meter fra 2008 var dermed slått med god margin. Det var JCB Toughphone som hadde den gamle rekorden.

Beskytt mobilen

Selv om du ikke skaffer deg en av de ekstra robuste mobiltelefonene vi omtaler her, er det mye du kan gjøre for å beskytte din vanlige smarttelefon. Det enkleste er å kjøpe en beskyttelsesfilm som beskytter skjermen mot riper, men du får også deksler som beskytter hele mobilen. Det største utvalget en denne typen deksler får du til iPhone, men det finnes løsninger også til andre telefoner.