Telenor lanserer nytt mobilnett

Telenor lanserer nytt mobilnett

Telenor har oppgradert mobilnettet for en milliard kroner. Se hva det betyr for deg...

Telenor åpnet i dag offisielt sitt oppgraderte mobilnett, et nett som Telenor Norges leder Berit Svendsen hevder er Europas mest moderne.

Flere av de fremmøtte journalistene ble imidlertid skuffet da det ble kjent at det ikke var et 4G-nett som skulle lanseres i dag. Det var isteden en markering av at to år med oppgraderinger, til en samlet prislapp på en milliard kroner, var ved veis ende.

- Telenor lanserer 4G første halvår 2012, fortalte Svendsen. Det moderniserte nettet er imidlertid en forutsetning for å få på plass 4G.

Jakten på basestasjoner

Oppgraderingensprosjektet, som altså ble påbegynt for to år siden, har vært vanvittig omfattende. Telenor har totalt 6400 lokasjoner med utstyr som de til sammen har måttet besøke 30 000 ganger de siste to årene for å oppgradere nettverket. 700 mennesker har vært involvert.

En del av utstyret var rett og slett vanskelig å finne. Telenor har basestasjoner og tilhørende nettverksutstyr stående på alt fra fjelltopper og oljeplattformer til inne i tunneler, ventilasjonskummer og i et bilverksted. For å komme til alt utstyret har Telenor blant annet måttet ta i bruk helikoptere nesten tre tusen ganger, i tillegg til småfly, båter, ferger, beltedrevet ATV og snøscooter. For fremtidige oppgraderinger er plasseringene nå bedre dokumentert.

Bedre dekning

Utskiftingen av utstyr skal ha medført at dekningen er blitt mye bedre og at hastigheten er økt. Telenor ønsker imidlertid verken å garantere en viss hastighet eller dekning eller være spesifikk på hva man skal kunne forvente seg av det oppgraderte mobilnettet.

- Vår 2G-dekning er nå 99,9 prosent, mens 3G-dekningen er oppe i 87 prosent. Alle basestasjonene har nå høyere hastighet, forteller dekningssjef Bjørn Amundsen.

De raskeste basestasjonene støtter nå 21 megabit i sekundet, mens andre har maksfart på lavere hastigheter, for eksempel 14 megabit eller litt over sju megabit i sekundet. Det gir i alle fall i teorien fantastiske hastigheter, forutsatt at du har en telefon eller usb-adapter for mobilt bredbånd som støtter disse hastighetene.

- Er du alene på basestasjonen så er det ingen tekniske hindringer for at du får hele hastigjeten som er tilgjengelig. Begrensningen er hva telefonen din leverer og hva slags abonnement du har. Mobilt bredbånd er delt opp i ulike hastighetsklasser, sier Amundsen.

3G på hytta?

På spørsmål fra PC World Norge om hvilke områder som har blitt spesielt prioritert, og har fått den mest merkbare forbedringen i ytelse eller dekning, svarer Amundsen hyttemarkedet, tunnelene i Oslo og Gardermobanen.

- Vi har gått gjennom alle hytteområder, og har nå fått på plass 3G overalt. På Geilo var vi tidlig med 3G, men der dobler vi nå hastigheten. I juli fikk vi 3G inn i tunnelene i Oslo, og Flytoget oppgraderes i disse dager.

Selger nesten bare smarttelefon

50 prosent av Telenors norske kunder har nå smarttelefon, og mellom 80 og 90 prosent av nysalget er nå smarttelefoner, forteller Bjørn Ivar Moen, Telenor Norges leder for produkt- og forretningsutvikling.

- Det er de unge som leder an i bruken av ny teknologi, med tjenester som streaming av musikk og film, og mobilspill. Fordi hastigheten og tilgjengeligheten blir større på et nytt mobilnett, blir det mulig med nye tjenester. Hastighetene kommer etterhvert til å gå opp til både 70 og 80 megabit per sekund. Da er det bare fantasien som setter begrensninger for hva slags tjenester du kan putte på toppen. Lokal lagring blir mindre viktig, for hvorfor skal du laste ned ting når du har høy nok hastighet til å ta ned det innholdet du trenger, akkurat der og da?, spør Moen retorisk.

Han legger til at det handler ikke bare om underholdningstjenester, men også om selgere som alltid har tilgang til sine kundedata, og legen i ambulansen som kan hente frem pasientjournalen fra et nettbrett.

De som kjenner norsk helsevesen innenfra har muligens litt problemer med å tro på akkurat det siste eksempelet...

Også NetCom jobber med en milliardoppgradering av mobilnettet, og lover langt mer enn Telenor:

4G til alle i 2012

Hvem tror du gir deg best mobildekning og raskest nett i 2012? Diskutér på vår Facebook-side!

Les om:

Mobilitet