Telenor med i stor app-allianse

Telenor med i stor app-allianse

Wholesale Applications Community tar opp kampen mot Apple.

24 store teleoperatører, blant dem AT&T, Vodafone, Teliasonera og Telenor, har sammen etablert Wholesale Applications Community (WAC).

Dette samarbeidet skal munne ut i en applikasjonsbutikk for mobiltelefoner. Som GSM Association formulerer det:

"WAC skal samle en fragmentert markedsplass og lage en åpen industriplattform som skal komme alle til gode - fra applikasjonsutviklere til mobiloperatører til mobilbrukerne selv."

Nytt økosystem

Operatørene som samles om dette representerer over tre milliarder kunder. I tillegg har også flere av de største mobilprodusentene vist sin støtte for arbeidet, som LG, Samsung og Sony Ericsson. Sammen skal de utvikle noe de betegner som et økosystem for mobile applikasjoner.

De fleste mobile operativsystemer har i dag sine egne applikasjonsbutikker, som Googles Android Market og Apples App Store. Målet nå er nå å skape ett system, som flere mobiler kan benytte. Hvordan dette skal gjøres rent teknisk og praktisk er ennå usikkert. Målet er uansett at utviklere kan ha mer stabilitet på hva som godkjennes, og at det skal utarbeides et sett standarder de må møte for å bli publisert i butikken.

At Apple vil bruke et slikt system er dog lite trolig, ettersom Iphone kun kan brukes med applikasjoner som godkjennes i App Store. Applikasjoner som dermed også Apple tjener gode penger på. På operativsystemer som Android kan man derimot stort sett installere hva man vil, og konkurrerende applikasjonsbutikker er dermed en mulighet.

Positiv og negativ

- Mobilutviklere møter i dag en høy grad av framgentering, men vil treffe flest mulig kunder, sier analytiker Jonathan Arber i IDC i en pressemelding.

- WAC kan møte disse kriteriene ved å skape en egen inngang til et stort antall kunder.

Men ikke alle er like positive. Analytikerne i CCS Insight mener det hele er forsøkt i såpass stor grad tidligere, at det ikke taler for at det skal gå denne gangen heller.

- Operatører prøver å få kontroll over applikasjoner, men har ikke bevist at de klarer det, mener analytikerne.

Les om:

Mobilitet