Teleselskapene lurer deg!

Teleselskapene lurer deg!

Det er alltid dyrere å kjøpe en subsidiert mobiltelefon, enn å kjøpe mobil og abonnement hver for seg. Beregn selv hva som er billigst for deg!

De norske teleoperatørene annonserer i hytt og vær for billige mobiltelefoner. For bare en krone kan du få en ny telefon. Nesten gratis, tror kanskje mange nordmenn. Men det viser seg å være basert på en kollektiv feiltagelse.

Å kjøpe mobiltelefonen billig sammen med et mobilabonnement er som regel dyrere enn å kjøpe mobil og abonnement hver for seg, selv om du må betale full pris for mobilen. Dette viser en fersk prissammenlikning fra Post- og teletilsynet (PT).

Prissammenlikningen viser at alle de undersøkte abonnementene som selges med subsidiert mobil, totalt gir en høyere pris enn om en kjøper samme mobiltelefon og et rimelig abonnement hver for seg.

Dette gjelder allerede etter ett år, som ofte er den bindingstiden kundene pålegges når de kjøper subsidierte telefoner. Prissammenlikningen er basert på mobilbruk for en helt vanlig forbruker (PT har tatt utgangspunkt i det tilsynet regner som "middels forbruk” på forbrukernettsiden telepriser.no).

- Ikke la deg lure

Årsaken til at en i utgangspunktet billig telefon kan bli en dyr investering, er at du samtidig med kjøpet må binde deg til et abonnement som ofte ikke er prisgunstig for mange forbrukere.

- Ikke tro at det som umiddelbart ser billigst ut, faktisk er det. Før du kjøper subsidiert mobiltelefon, bør du sjekke telepriser.no og finne ut hva det vil koste å velge et rimelig abonnement og telefonen du ønsker deg hver for seg, sier Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet, i en pressemelding.

PT er ikke overrasket over at prissammenlikningen gir så entydige resultater.

- At en billig telefon kan bli en dyr investering, gjelder for alle de undersøkte abonnementene, uavhengig av teleselskap. Vi oppfatter dette som en generell tendens i markedet og at det har lite med enkeltselskaper å gjøre, sier Aarsæther.

PT gir alle som skal kjøpe mobiltelefon og abonnement følgende tips for å finne ut hva ulike tilbud faktisk vil koste:

Beregn årskostnaden for den aktuelle telefonen med bindingstid på telepriser.no.

Mobilitet