TEST: 4G til alt

Telenors miniruter gjør det enkelt å dele 3G- og 4G-forbindelse mellom flere enheter.

Publisert Sist oppdatert

Ferdes du på de rette stedene gir 4G en svært god bruksopplevelse med mobilt bredbånd. For Telenor er hastighetene for 4G angitt opptil 40 Mbps – synkront, slik at det også gjelder for sending av data. Dermed kan 4G for en del i praksis være langt raskere enn for eksempel en fastforbindelse basert på DSL-teknologi.

Det har etter hvert kommet mobiltelefoner med 4G-støtte. For noen vil det være en opsjon å dele mobildatanettverket ved å sette opp mobilen som aksesspunkt. Dette er en løsning mange allerede i dag benytter for å få nettbrett eller pc på nett når man er på farten.

Enkelte bærbare pc-er fra blant annet Fujitsu og Sony kan stille med integrert 4G-støtte. I dag har mange imidlertid flere enheter som man kan ønske på nett om hverandre – en ruter som man da kan frakte med seg i sekken, jakkelomma eller bilen kan da bli en mer hensiktsmessig løsning.

LES OGSÅ:

Endelig 4G på iPhone 5 i Norge

Miniruteren

Dette er ikke en test av Telenors 4G-tilbud og hvordan dekningen er rundt om kring. Det vi egentlig kan si om våre erfaringer med Telenor 4G så langt er at dekningskartet ser ut til å stemme relativt bra.

Samtidig kan bygningen man befinner seg i avgjøre resultatet – eller bygningen ved siden av kan skygge for. Dette merker vi for så vidt godt i våre kontorlokaler. Selv om de er midt i Oslo sentrum var det ikke 4G-dekning for Telenor – dekningen med Netcom er imidlertid god. Her har det for Telenors del også vært såpass dårlige signaler at forsterkere har blitt plassert inne i bygningen for at også talekvalitet skal bli tilfredsstillende.

På det beste hadde vi rundt 20 megabits per sekund i opp- og nedlastingshastighet via 4G. Dette er for så vidt noe lavere enn det vi tidligere har hatt med Netcom 4G-tilbud på en del av de samme stedene. Spredningen i hvor vi har testet er imidlertid alt for liten til å gi et rett svar på hvordan Telenors 4G-dekning er.

Det er selskapet ZTE som står bak Telenors 4G-miniruter. Designmessig vil en del dra kjensel på denne fra forrige generasjon 3G-miniruter fra Netcom. Størrelsesmessig blir det som en litt liten og tykk mobiltelefon og vekten ligger på 120 gram.

Inntil fem enheter kan benytte ruteren samtidig. Rekkevidden for det trådløse nettverket blir noe begrenset sammenlignet med en tradisjonell wlan-ruter. Slik vi ser for oss hvordan de fleste vil benytte en slik enhet sitter det ikke flere brukere spredt over et større lokale som skal dele forbindelse. Det skal samtidig sies at Netcom kan tilby en «vanlig wlan-ruter» for 4G, noe Telenor per i dag ikke kan. Dette er imidlertid løsninger for dem som skal ha mer en fast installasjon og ikke en løsning som kan benyttes på farten via batteri.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface RT: Smart nettbrett fra Microsoft

Noen timer

Hvor lenge det interne batteriet varer vil være avhengig av en rekke faktorer – antall tilkoblede klienter, bruksmønstre, signalforhold med mer. Telenor selv oppgir fire timers batteritid, noe som for så vidt ser ut til å stemme ved lett bruk. Lading skjer via microUSB. Det følger med strømforsyning, men det betyr også at man kan lade via usb-porten på en pc eller usb-port i bilen.

Via administrasjonsgrensesnittet kan man sette opp et strømsparingsmodus etter en viss tid med inaktivitet, men det kunne kanskje også vært hensiktsmessig at enheten automatisk kunne ha slått seg helt av også.

LES OGSÅ:

Tele2 og Network Norway starter 4G-utbyggingen

Konklusjon

I praksis gjør miniruteren den jobben den er tiltenkt å gjøre. Erfaringene våre blir gode. Skiftet mellom soner hvor det er støtte for 4G og ikke går også sømløst og raskt. Undertegnede merket også at ruteren raskt var i stand til å koble seg opp etter å ha vært uten forbindelse når man var under forflytning – for eksempel på tog der raskere nettverk blir tilgjengelig når man er ute av tuneller.

LES OGSÅ:

Dette imponerte oss mest i 2012