TEST: Dell Streak - nettbrett eller mobil?

TEST: Dell Streak - nettbrett eller mobil?

Med en femtommers skjerm er Dell Streak større enn en vanlig mobiltelefon, men vesentlig mindre enn iPad.

Dell Streak er ifølge Dell et «Android-nettbrett» eller en «pocket tablet», men med en skjerm på bare 5 tommer vil nok mange hevde det bare er snakk om en veldig stor mobiltelefon. Eller kanskje et veldig lite nettbrett. Streak er imidlertid bare 1 cm tykk, og fremstår dermed som en slank og stilig enhet. I motsetning til både iPad (10") eller Samsung Galaxy Tab (7"), er Streak et produkt du lett får plass til i jakkelommen – selv om den stikker opp av de fleste bukselommer.

LES OGSÅ:

TEST: HTC 7 Trophy - Lekker Windows-telefon

 

Dell Streak ble lansert i USA og Storbritannia i fjor høst, men er nå også tilgjengelig i norske butikker. Den benytter versjon 2.2 av Android («Froyo»), og er basert på en 1 GHz Qualcomm SnapDragon-prosessor (QSD8250). Dette er første generasjon Snapdragon-prosessor, og den samme som sitter i blant annet telefonen HTC Desire.

God skjerm

Den fem tommer store skjermen har en oppløsning på 480 x 800 punkter, som er en ganske vanlig oppløsning på mange touchtelefoner. Men ettersom skjermen er større blir pikseltettheten lavere – og sammenlignet med en iPhone 4 er ikke skjermen like skarp og detaljert. Men bildekvaliteten er likevel veldig god, og skjermstørrelsen gjør at Streak passer utmerket til å se film på – langt bedre enn en iPhone eller en annen typisk smarttelefon i «normal» størrelse. Skjermen reagerer for øvrig raskt og presist på berøring, og alt i alt virker Streak ganske rask.

Dell har lagt sitt eget brukergrensesnitt, «Stage», oppå det vanlige Android-grensesnittet. Dette fungerer veldig bra, og gir deg blant annet en god oversikt over de sist brukte programmene. I tillegg følger det med en del ulike Dell Stage-widgets som viser deg blant annet musikk, bilder og e-post på en av de sju startskjermene. Telefonen har ellers en ganske god gallerifunksjon som viser både videoklipp og stillbilder.

LES OGSÅ:

TEST: HTC Desire Z - Kongen av businessmobilene

 

Kameraet har en oppløsning på fem megapiksler, og er utstyrt med doble lysdioder («LED-blits»). Bildene blir ikke all verden, og kameraet sliter litt med skarpheten i dårlig lys. Men det er verken bedre eller verre enn på de fleste andre Android-telefoner, og i dagslys blir bildene helt greie. Det er for øvrig også et frontkamera, så du kan bruke den til videosamtaler (hvis det virkelig finnes noen som bruker videosamtaler?). Videoopptak begrenser seg til 640x480 punkter, ingen HD med andre ord.

Ikke norsk tastatur

Norsk tastatur er dessverre ikke forhåndsinstallert, men dette kan lastes ned fra Android Market (undertegnede bruker det som heter Scandinavian Keyboard med tilhørende norsk ordliste). Standard­tastaturet støtter Swype, som er en ganske fancy funksjon som lar deg bevege fingeren mellom bokstavene i ordet du skal skrive – uten å løfte fingeren fra skjermen. Funksjonen i seg selv er ganske imponerende, og gjør at du kan skrive veldig raskt – ettersom Swype hele tiden gjetter hvilket ord du forsøker å skrive, og stort sett treffer riktig selv om du bommer på noen taster. Men Swype til Andriod har foreløpig ingen norsk ordliste, og fungerer dermed bare når du skriver på engelsk.

Nettleseren fungerer godt, og på grunn av skjermstørrelsen fungerer det fint å surfe selv på nettsider som ikke er optimalisert for mobiltelefoner. Det er også støtte for Flash, og du zoomer inn og ut ved hjelp av to fingre («multitouch»).

LES OGSÅ:

Prøvekjørt: LG Optimus 2X - Verdens raskeste mobil?

 

Vi oppfatter Streak først og fremst som en «underholdningsdings», men den støtter det meste man forventer også om man skal bruke den i jobbsammenheng. Du kan ha mange samtidige e-postkontoer og kalendere, det er synkronisering mot både Exchange og andre e-postløsninger, og den kommer med QuickOffice for visning og redigering av Office-dokumenter.

En negativ ting vi merket oss, var at Streak – i likhet med blant annet iPad, iPhone og Samsung Galaxy Tab – benytter en proprietær ladekontakt. Antagelig er det for å kunne støtte lyd og bilde via den samme kontakten, men det hadde likevel vært praktisk å kunne lade enheten via en standard MicroUSB-kontakt. Batterilevetiden er nemlig ikke så veldig god, og skrur du opp lysstyrken på skjermen litt, bruker wlan og benytter enheten aktivt, må du regne med å måtte lade hver natt.

For de store lommene

Etter å ha brukt Dell Streak aktivt i overkant av en ukes tid, sitter vi igjen med følelsen av at dette produktet kanskje faller litt mellom to stoler. Litt av poenget med et nettbrett er jo at du har en stor skjerm som egner seg bedre enn skjermen til en mobiltelefon når du skal lese aviser, bøker eller surfe på nettet, og som egner seg til å vise mye informasjon på skjermen samtidig. Skjermen i Dell Streak er ikke så veldig mye større enn en vanlig mobiltelefon, men den er veldig mye mindre enn skjermen til en iPad.

 

Er du en av dem som absolutt ikke skal ha nettbrett i tillegg til telefonen, kan Dell Streak ha noe for seg. Skjermen er utmerket til å se film eller surfe på nettet med, og Streak fungerer godt som telefon. Men vi tror likevel mange heller vil foretrekke en avansert smarttelefon med skjerm i «normal» størrelse når de er på farten, og et større nettbrett (som iPad) til sofasurfing – eller til å ha med seg de gangene man ikke har behov for en pc med tastatur.

PS! Dell har lansert en 7-tommers versjoner av Streak, og viste på CES-messen i Las Vegas også en 10-tommers prototyp. Det er foreløpig ikke kjent når disse blir tilgjengelige.

Mobilitet