TEST: HTC Desire Z - Kongen av businessmobilene

TEST: HTC Desire Z - Kongen av businessmobilene

Forlanger du et skikkelig qwerty-tastatur, er HTC Desire Z den beste smarttelefonen du kan kjøpe akkurat nå.

Selv om rene touchtelefoner har blitt svært populære i løpet av de siste årene, er det ingen tvil om at det er mye bedre med en telefon med et skikkelig tastatur hvis du skal skrive mye tekst på telefonen.

HTC Desire Z er i utgangspunktet ganske lik HTC Desire, en av markedets absolutt beste touchtelefoner. Den store forskjellen er at telefonen er utstyrt med et uttrekkbart qwerty-tastatur. Tastaturet er på høyde med de beste vi har vært borti på denne typen telefoner, og det har norske tegn.

God skjerm

Størrelsen er omtrent som HTC Desire, og til tross for at telefonen har tastatur, er den faktisk ikke mer enn 2-3 millimeter tykkere. Men med en vekt på 180 gram er dette likevel en forholdsvis tung telefon – ca. 45 gram tyngre enn HTC Desire.

Den 3,7 tommer store multitouchskjermen er av typen Super-LCD, mens Desire benyttet AMOLED. Men kvaliteten er veldig god, og vi trodde faktisk det var snakk om samme AMOLED-skjerm som i Desire før vi sjekket spesifikasjonene. Størrelsen er den samme.

En forbedring i forhold til Desire, er at telefonen har en dedikert kameraknapp. Dermed slipper du å lete etter kameraapplikasjonen for å få tatt bilder. Kameraet er på fem megapiksler og tar ganske gode bilder, i hvert fall så lenge det er godt lys. Det støtter også filming i 720p HD-kvalitet.

Operativsystemet er Android 2.2, med HTCs eget brukervennlige Sense-grensesnitt på toppen. Telefonen har støtte for den nye nettjenesten htcsense.com, som har mange likheter med Apples Mobile Me-tjeneste. Du kan blant annet synkronisere kontakter og SMS-er, slik at du har sikkerhetskopi av disse. Ved å logge deg inn på htcsense.com på pc-en kan du også spore telefonen – eventuelt fjernslette den hvis den skulle bli stjålet. Et annet praktisk tilleggsprogram er HTC Likes, som gir deg oversikt over de aller beste programmene i Android Market. Med HTC Likes kan du også se hvilke programmer vennene dine anbefaler.

All aktivitet du har hatt mot en person samles under kontaktkortet til denne personen, slik at du finner alt fra e-post og sms-er til Facebook- og Twitter-oppdateringer på ett sted. I bildegalleriet finner du både bilder som ligger lokalt på telefonen og bilder som ligger lagret under Facebook-profilene til kontaktene dine.

E-postleseren er veldig bra, og du får samlet mange e-postkontoer i samme grensesnitt. Det følger også med programvare for å vise, opprette og redigere Office-dokumenter.

14,4 Mbps HSDPA

Telefonen har alt du forventer å finne i en moderne telefon i denne prisklassen, som blant annet GPS, 802.11b/g/n wlan og Turbo 3G opptil 14,4 Mbps (som er dobbelt så raskt som på HTC Desire – forutsatt at mobilnettet støtter det der du er). Prosessoren i telefonen er en 800 MHz Qualcomm MSM 7230-prosessor, mens HTC Desire benytter en Qualcomm QSD8250-prosessor på 1 GHz (begge kalles «Snapdragon»). Prosessoren i Desire Z er imidlertid en nyere og mer avansert prosessor, som blant har fått en kraftigere integrert grafikkløsning. Ifølge HTC er dette den første mobiltelefonen som tar i bruk denne prosessoren, som er mer strømgjerrig enn forgjengeren.

Vi kjørte testprogrammet Quadrant på både HTC Desire Z og HTC Desire HD, for å få en indikasjon på hvor rask telefonen var. HTC Desire Z endte på et resultat på 1 283 poeng, mens den «gamle» Desire oppnådde 1 166 poeng – med andre ord noe bedre ytelse til tross for lavere klokkefrekvens. Den raskeste telefonen vi har testet, er Desire HD, med 1 923 poeng.

Imponerer

HTC Desire Z imponerer på nesten alle områder. Den er lynrask, har en god multitouchskjerm, et veldig godt tastatur, og telefonen er enkel å bruke. Dette er antagelig den beste businessmobilen akkurat nå, og den gjør også en god jobb som underholdningsmobil.

Les om:

Mobilitet