TEST: HTC One S - Nesten toppmodell

One S er en anelse mindre og rimeligere enn toppmodellen, men nesten like sprek.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i sommer testet vi HTCs toppmodell i den relativt ferske One-serien, HTC One X. Med kraftig firekjerne prosessor og en stor og meget god skjerm lot vi oss overbevise. Telefonen var rett og slett knallgod, men mangel på utskiftbart batteri og minnekortleser trakk noe ned.

HTC One S er ment å være et noe rimeligere alternativ til toppmodellen, men siden det bare skiller rundt 600 kroner er det kanskje andre elementer som gjør at noen ville velge One S fremfor One X. Et argument kan nok for mange være at One S er litt mindre. Den er utstyrt med en 4,3-tommers skjerm med 960x540 pikslers oppløsning, noe som gir en punkttetthet på 256 punkter per tomme. Det gjør sitt til at Super AMOLED-skjermen føles skarp og god å lese tekst på.

Telefonen er utstyrt med en tokjerne Snapdragon-prosessor på 1,5 gigahertz, og våre ytelsestester viste at den jevnt over holder følge med de kraftigste telefonene på markedet, og i noen tilfeller er en anelse raskere. Vi så altså nok en gang at man i mange sammenhenger kommer langt med en rask prosessor med to kjerner. Det er ikke nødvendigvis slik at flere kjerner betyr at en pc eller mobiltelefon er raskere enn en med to kjerner. Dette er nok spesielt tydelig på mobiltelefoner, hvor det ikke er like godt optimalisert for flere kjerner. Resulatet av den raske tokjerneprosessoren er at One S føltes rask og fin både i apper og menyer.

Geniale Sense

Alle HTCs Android-telefoner de siste årene har vært utstyrt med selskapets egenutviklede Sense-system, som er et skall som ligger på toppen av Android. Sense er gjennomarbeidet og meget behagelig i bruk, og fortsatt et stykke foran konkurrentene når det gjelder brukervennlighet, smidighet og til dels funksjonalitet.

HTC One S er utstyrt med kamera på åtte megapiksler, som er blitt en slags de-facto standard i litt mer avanserte smarttelefoner. Det er i tillegg mulig å filme med 1920x1080-oppløsning, altså Full HD. Bildekvaliteten er jevnt over god, og det er støtte for raske serieopptak med flere bilder i sekundet ved gode lysforhold. Du kan ta vare på hele bildeserien, velge ut din favoritt eller du kan la kameraet velge ut det beste bildet for deg.

Akkurat som med One X har HTC fjernet muligheten for at du selv kan bytte batteri eller bruke minnekort for å utvide lagringskapasiteten. Du må klare deg med de innebygde 16 gigabytene, som etter å ha trukket av for apper, operativsystem og annet, i praksis gir omtrent 10 gigabyte til rådighet til bilder, film og tilsvarende. Ikke all verdens, men for de fleste vil det nok holde greit. Skulle du gå tom for plass kan du benytte deg av den integrerte Dropbox-støtten, hvor du får inkludert 25 gigabyte lagringsplass i to år.

Konklusjon

Alt i alt liker vi One S, den er relativt slank og pen, og har en god skjerm. Vekten er på rett under 120 gram - som kan betegnes som lett. Ytelsen er på nivå med de raskeste telefonene du får kjøpt og batteriet holder ut omtrent like lenge som de fleste gode smarttelefonene – fra morgen til kveld med variert og til dels tung bruk, eller et par dager med snill bruk.

Det er likevel ikke til å komme utenom at vi kanskje synes du får litt lite for pengene, nå vi ser at prishoppet opp til toppmodellen One X, som er minst like rask, har bedre skjerm, mer lagringsplass og flere spennende funksjoner - blant annet støtte for NFC - ikke er mer enn 500-600 kroner.