TEST: HTC Sensation XL - Stor telefon med stor lyd

TEST: HTC Sensation XL - Stor telefon med stor lyd

Den digitale signalprosessoren i HTC Sensation XL sørger for at lyden er optimalisert for de medfølgende luksusøreproppene. Vi har testet.

HTC Sensation XL er ikke telefonen for deg med små lommer. Med en skjerm på hele 4,7 tommer er dette en stor mobiltelefon, men en telefon som likevel virker både slank og elegant.

Telefonen er på mange måter en forstørret utgave av den vanlige HTC Sensation-modellen, som har 4,3-tommers skjerm og koster 700-800 kroner mindre. Spesifikasjonene er likevel ikke helt de samme, noe vi skal komme tilbake til senere i artikkelen.

Optimalisert godlyd

Det er ikke bare størrelsen som gjør at Sensation XL skiller seg fra mange andre mobiltelefoner på markedet. HTC har nemlig inngått et samarbeid med hodetelefonprodusenten Beats by Dr. Dre, og leverer Sensation XL med et sett ørepropper som har langt bedre lydkvalitet enn billigproduktene som følger med de fleste mobiltelefoner.

Såvidt vi har klart å finne ut, koster de hvite «in-ear»-øreproppene som følger med som standard rundt 800 kroner i butikken.

HTC Sensation XL inneholder en ekstra DSP – digital signalprosessor – som gir lyden en ekstra behnadling. Ifølge HTC skal denne DSP-en være spesielt programmert slik at lyden som kommer fra mobiltelefonen er tilpasset øreproppene. Det skal gi et enda bedre lydbilde, slik at lyden fremstår slik artisten har ment den skal være.

Lydtilpasningen fungerer kun når du bruker standardmusikkspilleren på telefonen, ikke når du bruker for eksempel Wimp, Spotify eller andre musikkavspillere.

LES OGSÅ:

TEST: Motorola Atrix - Mobilen som pc og underholdningssenter

Lydkvaliteten var meget god, og det var ganske stor forskjell når vi skrudde av og på Beats-funksjonen under musikkavspilling. Vi prøvde med et par ulike standardørepropper, samt med et sett middels dyre hodetelefoner fra Shure, og det er ingen tvil om at lyden var både klarere og generelt sett bedre enn det du vanligvis får når du bruker standardøreproppene som følger med mobiltelefoner. Men vi har inntrykk av at lydbildet nok kanskje passer best til enkelte typer musikk, som listepop, rap, osv.

LES OGSÅ:

TEST: Sony-Ericsson Xperia Pro: Beste tastaturmobil for jobb og moro

Lysfølsomt kamera

I motsetning til den vanlige HTC Sensation-modellen har ikke HTC Sensation XL tokjerneprosessor. Begge modellene bruker imidlertid et Snapdragon-brikkesett med Scorpion-prosessorer, men klokkefrekvensen i Sensation XL er skrudd opp til 1,5 GHz, mot HTC Sensations 1,2 GHz. Det gjør at telefonen fikk noenlunde de samme testresultatene i flere av testprogrammene vi kjørte, til tross for kun én prosessorkjerne. I daglig bruk virker også telefonen svært rask, enten du spiller av video, kjører avanserte spill eller surfer på tunge nettsider.

Kameraet er på åtte megapiksler, og benytter en spesiell «bakbelyst» bildebrikke som gjør at sensoren blir mer følsom for lys. Det hele fungerer ved at det er baksiden av silisiumbrikken som blir belyst, i motsetning til på konvensjonelle sensorer hvor forsiden av brikken – som også inneholder metalledere og transistorer – blir belyst. Dermed kommer mer av lyset frem til det lysfølsomme området på bildesensoren. Både Sony Ericsson og HTC bruker disse bildesensorene på noen av sine telefonmodeller, i tillegg til at iPhone 4S har samme type sensor.

Det viste seg å være samsvar mellom teori og praksis, og etter å ha tatt en del testbilder må vi si oss veldig godt fornøyd med bildekvaliteten – også de innendørsbildene som mange mobiltelefoner sliter med. Også videokvaliteten var god (opptil 720p).

LES OGSÅ:

TEST: Asus Eee Pad Transformer - Bærbar og nettbrett i ett

Bra brukergrensesnitt

HTC har som vanlig valgt å legge sitt eget HTC Sense-grensesnitt oppå det vanlige Android 2.3.5-grensesnittet. Dette er kanskje det beste, stiligste og mest brukervennlige grensesnittet på noen Android-mobil. HTC har også annonsert at Sensation-modellene etter hvert vil få en Android 4.0-oppgradering.

Alt i alt mener vi HTC Sensation XL er et veldig godt produkt, men prisen er kanskje litt høy. Er du opptatt av god lyd, vil du antagelig bli fornøyd med Sensation XL, men det spørs om du ikke kan komme enda billigere unna ved å kjøpe bedre ørepropper til din eksisterende mobil. Da får du imidlertid ikke en mobil som er optimalisert for å fungere sammen med lydbildet til ørepropper av et bestemt merke – slik som på Sensation XL.

LES OGSÅ:

TEST: Nokia N9 - Nokias første og siste

Les om:

Mobilitet