TEST: Med automaten på mobilen

Kan du spare tid og penger med en parkerings-app?

Publisert Sist oppdatert

De siste månedene har vi droppet å legge penger på nærmeste parkeringsutomat. Det kunne så klart gitt en stygg bot, eller opptil flere stygge bøter og betalingsanmerkninger. Parkeringsselskapene er som kjent ikke særlig tilgivende når det gjelder å droppe å betale for parkeringen.

I noen tilfeller straffer de deg selv om du har gjort alt riktig, lagt penger på automaten, eller trukket kort, som vel er mest vanlig om dagen, og til slutt lagt lappen tålelig godt synlig i frontruta.

I løpet av de månedene som har gått siden vi droppet å bruke nærmeste, fungerende parkeringsautomat, har vi imidlertid sluppet unna både kjeft og gule lapper under vindusviskeren.

Vi har så klart brukt en app. Alle skal jo ha en app om dagen, noen er kjekke, noen her helt meningsløse. Appen fra Easypark er imidlertid blant de kjekkere appene vi har på telefonene i familien om dagen.

Enklere og mer oversiktlig

Enkelt forklart gjør appen at du til enhver tid har parkeringsautomaten med deg i lomma, eller hvor du nå oppbevarer telefonen din. Kanskje i et snasent etui på beltet?

Med appen kan du velge parkeringsplass, enten ved å søke, ved å taste inn en tallkode eller skanne en QR-kode som står oppslått sammen med parkeringsautomaten, eller ved å la appen søke på din posisjon, for så å foreslå nærmeste parkeringsplass. Er det parkeringsplasser du bruker ofte, kan disse lagres i en egen favorittliste, så slipper du å huske tallkoden for plassen du er – og du slipper å måtte ta turen innom parkeringsautomaten om du skulle ha glemt den.

Vi har et lite knippe plasser lagret på våre telefoner, og kan dermed enkelt starte parkeringen før vi i det hele tatt har gått ut av bilen. Eller vi kan ta det på vei inn på butikken eller jobb. Se, så har vi spart et halvt minutt eller så der også.

Mindre stress og løping

Vel så greit som å spare litt tid, er det at Easypark-appen sender deg et varsel når det parkeringstiden nærmer seg slutt. Kanskje tenkte du at møtet eller handleturen bare skulle ta en time, men tok likevel litt ekstra i og valgte å betale for 1,5 time. Det hjelper normalt sett lite om du ender opp med å bli to timer, og eventuelt må løpe ut midt i møtet for å mate automaten med flere mynter. Da er det jo kjekt å ha en app hvor du bare kan gi en liten ekstra snurr på tidshjulet for å forlenge parkeringen din litt.

Det fungerer for så vidt i motsatt retning også. For mens man tidligere gjerne la på en god ekstra neve med mynter for å forsikre seg om at parkeringstiden ikke gikk ut før man var tilbake, og gjerne endte med å betale en tier eller to for mye, kan man nå avslutte parkeringen før tiden er gått ut. Dette har for så vidt også blitt mulig etter man innførte kortbetaling, og er heldigvis en mindre aktuell problemstilling enn tidligere, selv om på langt nær alle automater støtter det enn så lenge.

Du tenkte kanskje at du skal parkere et par timer, så viser det seg at du er ferdig med gjøremålet ditt tidligere. Om automaten støtter det kan du trekke kortet en gang til, og slippe å betale for mer enn den tiden du faktisk har stått parkert. Omtrent det samme kan du med Easypark-appen, ved å avslutte parkeringen før tiden har gått ut. Penger spart er som kjent penger tjent, eller noe i den duren.

Full oversikt

For bedriftsbrukerne kan det være kjekt at man etter endt parkering får tilsendt en spesifisert kvittering på e-post, samt at det lagres rett i appen. Det er også mulig å sette opp appen slik at man enkelt kan velge om parkeringen skal belastes jobben eller en selv privat.

Vi har testet Easypark Large, som er ett av to abonnementsvalg som tilbys, den andre er Easypark Small. Forskjellen på de to går, ikke overraskende, på pris. Med Small-abonnementet er det gratis å bruke selve appen, men Easypark tar 15% avgift på toppen av det du betaler for parkeringen. Parkerer du ofte og dyrt, kan dette dermed raskt bli en ganske kostbar affære. Alternativet er altså Large, som har en månedsavgift på 59 kroner, men da betaler du ikke noe utover dette for selve appen. Du må naturligvis fortsatt betale for selve parkeringen.

Uansett hvilket av de to alternativene du velger vil du i løpet av et par dager fra du har registrert deg som bruker få tilsendt Easypark-oblater som du klistrer i frontruta på bilen. Uten disse blir det fort vanskelig for parkeringsgrib? vaktene å vite om du bare har droppet å betale, eller om du bruker appen som betalingsmetode.

Det er for øvrig mulig å legge inn flere biler i appen, slik at parkeringen for de forskjellige bilene kommer på samme faktura. Det er også en smal sak å ha appen installert med samme konto på flere telefoner. Undertegnede byttet litt på å bruke appen på Android og Windows Phone, mens kona hadde tilgang til den via sin Android-telefon. Det er naturligvis også støtte for iOS.

Konklusjon

Vi har brukt Easypark i noen måneder, og har hatt god nytte av appen. Parkeringen går raskere og enklere, og vi har ikke trengt å bekymre oss for at parkeringstiden går ut. Vi har også kunnet spare noen kroner på å avslutte parkeringen før tiden. Om ikke annet, føles det godt å forsikre seg om at parkeringsselskapene ikke får mer enn akkurat det de skal ha.

Selv om appen har vært nyttig, hadde vi gjerne sett at månedsprisen var en anelse lavere. Da vi først begynte å teste appen var prisen 39 kroner per måned, som var helt greit. I løpet av sommeren har Easypark lagt på 20 kroner på prisen, slik at det nå koster 59 kroner i måneden, noe som virker litt stivt.

Litt trasig er det også at det enn så lenge er mange parkeringsplasser som ikke lar deg bruke Easypark, eller tilsvarende apper. Spesielt gjelder dette en del offentlige parkeringsplasser, men vi har også opplevd å komme til parkeringsplasser drevet av for eksempel Europark uten å kunne bruke Easypark, mens det igjen fungerer fint på andre Europark-plasser.

Alternativt har man appen WayToPark, som gjør mye det samme som Easypark, og ser ut til å være rimeligere å bruke, men som så langt ikke er støttet på langt nær like mange parkeringssteder.