TEST: Med mobilen som veiviser

TEST: Med mobilen som veiviser

Hva skal man med en dedikert gps-enhet når man har en smarttelefon? Vi har testet gps-apper.

Tradisjonen tro har det blitt en solid mengde timer og mil bak rattet i forkant av sommersesongen. Alt for å finne ut hvilken navigasjonsløsning du bør går for før sommersesongen. Eller om du bare er ute etter ny gps for å finne frem på veiene til hverdags.

Allerede til sommertesten i fjor var vi inne på tanken om å gjøre endringer. For hvorfor skal vi teste, og du kjøpe, en vanlig, dum gps-dings til bilen, når du allerede har en smarttelefon med gps-støtte i lomma? I fjor testet vi et par navigasjons-apper til Android og iOS, i tillegg til flere tradisjonelle gps-enheter. I år har vi valgt å helt og holdent sløyfe de «gammeldagse» navigasjonsenhetene. Fra nå av er det smartmobilen som bør være ditt førstevalg om du skal ha bilnavigasjon.

TEST: Stortest av gps-er

Tall fa mobilbransjen viser at stadig flere velger å kjøpe smarttelefoner. Blant annet viser tall fra Netcom at alle deres 10 mest solgte telefoner de siste månedene har vært en iPhone, eller telefoner med Android eller Symbian som operativsystem. På slike telefoner kan du enkelt installere egne programmer, eller apper om du vil. I tillegg har så godt som alle smarttelefoner en skikkelig gps-funksjon. Til sammen er det nok til at du kan sløyfe dedikerte gps-enheter.

De to gps-produsentene Tomtom og Navigon var relativt tidlig ute med egne apper til smarttelefoner, mens Garmin har en gps-app som kun fungerer i USA. Også gps-produsenten NDrive har gps-app til det meste av mobiler. I tillegg finnes det mengder med apper fra mindre kjente leverandører. Noen finnes kun til et operativsystem, mens noen er tilgjengelig på flere. Vi har i denne testen konsentrert oss om Android og iOS, som er de to mest utbredte systemene på smarttelefoner i dag, men det finnes også tilsvarende apper til Blackberry, Windows Phone, Symbian og flere andre.

Mens vi tidligere gjerne har kjørt med en hel skog av navigasjonsenheter i frontruta i bilen, har vi i årets test klart oss med to telefoner. Det ser ikke fullt like pussig ut, og kan nok også høres noe enklere ut. I praksis har det imidlertid bydd på en del ekstra kilometer med kjøring for å få testet alle appene skikkelig.

I årets test har vi brukt HTC Desire HD for å teste Android-apper, samt en iPhone 4 for å teste iOS-appene. Selve gps-mottakeren er etter vår erfaring omtrent like god i begge telefonene. Hovedforskjellen, bortsett fra operativsystemet, er at HTC Desire HD har en skjerm på hele 4,3 tommer, mot 3,5 tommer på iPhone 4. Den store skjermen gjør det enkelt å holde oversikten både i menyer og over meldingene som kommer mens du kjører. Samtidig har den noe mindre skjermen på iPhone høy oppløsning, og lysstyrken er god, slik at den også gjør en kurant jobb.

En ting du vil oppleve, uansett hvilken mobiltelefon du bruker, er at navigasjonsfunksjonen og appene virkelig tar for seg av batteriet. Har du planer om å bruke mobilen som gps bør du derfor investere i både en holder og en billader. Vi valgte HTCs egen pakke med holder med sugekoppfeste og lader til HTC Desire HD. Har du en iPhone 4 vil du oppleve at du har langt flere valgmuligheter når det gjelder holdere, og vi valgte en enkel og rimelig variant til å feste i bilens lufteventil, samt en usb 12-volts overgang til lading.

Mobilitet