TEST: Nokia E5 - Mye for pengene

TEST: Nokia E5 - Mye for pengene

Nokia E5 er en rimelig businesstelefon med imponerende batterilevetid.

Nokia lanserte i høst Nokia E5, en telefon som først og fremst er beregnet på forretningsbruk - selv om den også kommer med enkelte underholdningsfunksjoner, som blant annet Facebook-klient og noen medfølgende spill. Utseendemessig har telefonen mange likheter med Nokias egen E72-modell, men koster rundt 800-1000 kroner mindre.

Til en pris på rundt 2 000 kroner, er Nokia E5 en telefon som gir deg virkelig mye for pengene. Telefonen har en solid konstruksjon, med metalldeksel bak og detaljer i metall foran. Den er litt tykkere enn E72, og har en noe dårligere skjerm (256 000 farger i stedet for 16 millioner). Den berøringsfølsomme navigasjonstasten i midten på E72 er erstattet med en mer tradisjonell navigasjonstast som du må trykke på - men dette fungerer veldig bra.

En annen forskjell i forhold til E72, er at kameraet på fem megapiksler har fast fokus, mens E72 har autofokus. Et mobilkamera uten autofokus er litt uvanlig i våre dager, og etter å ha tatt noen testbilder kan vi ganske raskt slå fast at dette ikke er telefonen du velger hvis du er ute etter en kameramobil. Bildene blir helt greie - men ikke mer. Uten autofokus fungerer nærbilder («makro») ganske dårlig, og videoopptakene med bare 15 bilder i sekundet i VGA-oppløsning blir ganske dårlige.

Spesifikasjonene er ellers ikke så veldig forskjellig fra E72. Ett område hvor E5 faktisk slår E72, er på batterilevetid. Selv om E5 har et litt svakere batteri enn E72 (1 200 mAh mot 1 500 mAh), har den litt lenger oppgitt levetid både for taletid og standbytid (antagelig krever skjermen mindre strøm). Dette er en telefon du kan bruke i mange dager i strekk mellom hver lading.

Bra tastatur

E5 er først og fremst en businesstelefon, og som det gjør den en veldig god jobb. QWERTY-tastaturet er veldig bra, og gjør at det er enkelt å skrive lange meldinger og svare på e-post. Telefonens e-postleser er bra, og støtter både Exchange, POP, IMAP, Gmail, Hotmail og Lotus Notes. Du kan ha opptil ti e-postkontoer samtidig, og en dedikert e-postknapp foran på telefonen gir rask tilgang til e-posten. Filer i Microsoft Office- og PDF-format kan forhåndsvises, og du har også mulighet til å opprette og redigere Office-filer.

Kalender og kontakthåndtering er meget bra. Når du skal ringe, kan du bare begynne å taste inn navnet på en kontaktperson på tastaturet - uten å måtte gå til kontaktregisteret først. Kontaktene kan også kobles opp mot Facebook-kontoen til hver enkelt.

Oppsettet på startskjermen kan endres, og inneholder som standard snarveier til de mest brukte kontaktene, ny e-post, samt snarveier til blant annet kart, kamera, nettleser, Facebook og programbutikken OVI Store. Kartapplikasjonen er for øvrig veldig bra, og inneholder også en gratis navigasjonsløsning (telefonen har GPS).

Symbian

Ett minus er at telefonen er basert på Symbian S60-plattformen, som er ganske gammeldags og tungvint. Symbian fungerer riktignok bedre på telefoner uten touchskjerm, som E5, enn på rene touchtelefoner - men likevel er det mye som er upraktisk. Har du for eksempel koblet deg opp mot et trådløst nettverk, fortsetter telefonen likevel å stadig vekk spørre hvilket tilgangspunkt du vil bruke når du starter opp nettleseren eller andre programmer som prøver å overføre data over internett. Og noen ganger begynner telefonen å overføre data over 3G-nettet, selv om wlan er tilgjengelig.

Det er bare 256 MB minne i telefonen, men det følger med et 2 GB MicroSD-kort (det er støtte for opptil 32 GB). Ørepluggene som følger med er ganske standard, og fungerer fint til telefonsamtaler - skal du høre på musikk anbefaler vi at du kjøper noe annet. Standard 3,5 mm hodetelefonutgang gjør at du kan bruke dine egne hodetelefoner. Musikkspilleren i E5 er den samme som vi kjenner fra andre Symbian-telefoner fra Nokia, og fungerer godt. FM-radio er også innebygget.

En litt spesiell funksjon lar deg bruke telefonen som lommelykt ved å holde inne mellomromstasten. LED-lyset ved kameraet lyser da opp, og fortsetter å lyse inntil du slipper mellomromstasten igjen.

Trenger du en telefon som først og fremst skal brukes i jobbsammenheng, og legger vekt på god batterilevetid, da mener vi Nokia E5 er et svært godt kjøp – til tross for enkelte svakheter i Symbian-systemet.

Les om:

Mobilitet