TEST: Nokia E7 - toppmodell for proffbrukere

TEST: Nokia E7 - toppmodell for proffbrukere

E7 er Nokias nye toppmodell for proffbrukere som krever skikkelig tastatur. Vi har testet den.

Nokia E7 ligner på mange måter Nokias mest avanserte kameramobil, Nokia N8. Den største forskjellen er at E7 er utstyrt med et fullt qwerty-tastatur som skyves ut på siden av telefonen.

Dette er den første tastaturtelefonen med Symbian^3 (som også benyttes i N8), men selv om mange av de mest irriterende tingene fra tidligere Symbian-versjoner er rettet opp, oppleves Symbian fortsatt som et ganske gammeldags brukergrensesnitt. Det er langt fra like brukervennlig som moderne touchoperativsystemer som iOS, Android eller Windows Phone 7, og det er vel den viktigste årsaken til at Nokia nylig inngikk et samarbeid med Microsoft om å satse på Windows Phone 7 i stedet for Symbian.

LES OGSÅ:

Microsoft skal redde Nokia

Som forretningstelefon gjør imidlertid E7 en god jobb, og det er god støtte for både Exchange, Gmail og andre e-postløsninger. Det eneste som ikke lar seg gjøre, er å sette opp flere samtidige Exchange-kontoer, men kontoer av ulik type går fint. Både e-postleser, kalender og kontaktregister fungerer veldig bra.

Telefonen kommer med fullversjonen av QuickOffice ferdig installert, slik at du kan opprette, vise og redigere dokumenter laget i Microsoft Office. Det følger også med en gratis navigasjonsløsning (OVI Maps), samt en løsning fra F-Secure for tyverisikring av telefonen.

LES OGSÅ:

TEST: Nokia E5 - Mye for pengene

Denne løsningen lar deg også fjernslette telefonen hvis den skulle komme bort. Innebygget VPN-støtte gir mulighet for sikker tilkobling mot jobben.

Solid konstruksjon

Nokia E7 er laget i metall, og byggekvaliteten virker svært solid. Åpningsmekanismen er presis og uten «slark», og avrundede kanter gjør at telefonen ligger godt i hånden. Tastaturet er ett av de aller beste vi har vært borti på denne typen telefoner, og plasseringen av tastene er fornuftig.

De norske bokstavene Æ, Ø og Å er tilgjengelig uten at du må holde inne vanskelige tastekombinasjoner, og mellomromtasten er plassert i midten – der den hører hjemme.

Dette er en godt utstyrt telefon, og i likhet med Nokia N8 har den en 680 MHz ARM 11-prosessor og dedikert grafikkprosessor (GPU). Ytelsen er god nok til at telefonen takler både video og spill, og den har en HDMI-kontakt slik at du kan koble telefonen til tv og spille av video i 720p HD-kvalitet med 7.1-surroundlyd.

Du kan også koble til USB-lagringsenheter via en medfølgende overgang. Det er 16 GB lagringsplass, men i motsetning til N8 kan du ikke utvide med MicroSD-kort.

LES OGSÅ:

Mobilbeskyttelse for Symbian og Windows Mobile

Den fire tommer store skjermen er lyssterk og veldig god, men oppløsningen er på bare 360 x 640 punkter. Til sammenligning har HTC Desire Z en 3,7-tommer med oppløsning på 480 x 800 punkter.

Dårligere kamera

Mens 12-megapikselkameraet og den suverene optikken gjør Nokia N8 til kameramobilen over alle kameramobiler, har Nokia valgt et enklere 8-megapikselkamera uten aktiv autofokus i E7. Utendørsbilder på litt avstand blir ok, men kameraet sliter veldig med skarpheten på nærbilder. Det er imidlertid positivt at telefonen har en dedikert kameraknapp.

Volumknappen på telefonen er for øvrig en glidebryter som også brukes til å zoome med kameraet, noe som er en ganske fiffig måte å gjøre det på.

Konklusjon

Nokia E7 er en av de absolutt beste forretningstelefonene på markedet nå, men Symbian-grensesnittet trekker dessverre litt ned. Men dette er en telefon av høy kvalitet, og gode forretningsapplikasjoner, solid konstruksjon og et meget bra tastatur gjør at vi likevel gir den en vår anbefaling.

LES OGSÅ:

TEST: HTC Desire Z - Kongen av businessmobilene

Vi tror likevel at de fleste vil bli enda bedre fornøyd med HTC Desire Z, som ligner mye på E7 – men benytter Android-plattformen i stedet for Symbian.

Les om:

Mobilitet