TEST: Nokia E75 - Det mobile kontoret

TEST: Nokia E75 - Det mobile kontoret

Vi har testet Nokias nyeste smarttelefon, og vi likte det vi så.

Nokia E75 er en telefon først og fremst beregnet på bedriftsmarkedet, men vi tror den vil falle i smak også blant litt avanserte og kravstore brukere i konsumentmarkedet.

Dette er en skyvetelefon som har en del likheter med blant annet Sony Ericssons Xperia X1-telefon og HTCs nye HTC Touch Pro2-telefon – selv om Nokia-telefonen ikke har touch-skjerm. Nokia har valgt en mindre skjerm enn de to nevnte telefonene, og har dermed fått plass til et vanlig numerisk tastatur. Vi tror dette er noe mange brukere vil sette pris på, i hvert fall brukere som ringer mye. Uansett hvordan man vrir og vender på det så går det kjappere å slå et nummer på en telefon med et skikkelig numerisk tastatur enn på en touchskjerm.

Til tross for at dette er en skyvetelefon med et fullt QWERTY-tastatur, er telefonen forholdsvis slank (14,4 millimeter). Telefonen fås i både rødt og svart, og har et stilig avrundet design med utstrakt bruk av metall. Batteridekselet er laget i rustfritt stål, og telefonen fremstår som svært solid.

Kjapp og enkel e-post

Det har skjedd mye siden Nokias første tastaturtelefoner, Nokia E90 Communicator. Men selv om E75 er mye mindre og mer hendig enn sin forgjenger, har den likevel et veldig bra tastatur som er godt å skrive på. Tastaturet har enkel tilgang til de norske bokstavene Æ, Ø og Å – selv om du riktignok må holde inne en tast for å få Å.

En virkelig nyttig ting med denne telefonen er at den som første telefon (ifølge Nokia) leveres med tjenesten Nokia Messaging. Dette er en tjeneste som lar deg sette opp e-post automatisk ved hjelp av noen få tastetrykk. Alt du behøver å gjøre er å oppgi e-postadresse og passord, så finner telefonen vanligvis ut av resten selv. Det er støtte for både Microsoft Exchange og IBM Lotus Notes Traveler, i tillegg til blant annet Gmail og Hotmail. Vi testet løsningen mot Gmail og Hotmail, og det fungerte ett hundre prosent smertefritt.

Alle e-postkontoene dine samles i ett og samme grensesnitt, sammen med andre meldingsfunksjoner (som sms og mms).

Telefonen leveres med Ovi Files, som er en tjeneste som lar deg få tilgang til dokumenter som ligger på pc-en din, via mobiltelefonen. Vi testet tjenesten, og ble imponert over hvor enkel den var å bruke. Etter å ha installert et lite program på pc-en kan du logge deg inn på files.ovi.com via mobiltelefonen (eller fra en annen pc), og du får oversikt over alle filene som ligger på pc-en – inkludert eventuelle eksterne harddisker eller minnepinner du måtte ha koblet til. Praktisk hvis du for eksempel sitter i et møte eller er ute på reise, og plutselig trenger å åpne en Word- eller Excel-fil du har liggende på pc-en hjemme eller på jobb.

Godt utstyrt

Nokia E75 er en godt utstyrt telefon som støtter alle aktuelle nettverk, samt Turbo-3G (HSDPA) på opptil 3,6 Mbps. Telefonen har også wlan-støtte (802.11b/g), samt innebygget gps.

Kameraet har en oppløsning på 3,2 megapiksler og tar stillbilder eller video i forholdsvis god kvalitet. Den 2,4 tommer store skjermen har en oppløsning på 320 x 240 piksler, og bildekvaliteten var god. Det følger med et Micro SD-minnekort på 4 GB.

Telefonen har ellers en helt ok musikkspiller av samme type som vi kjenner igjen fra andre Symbian Series 60-telefoner, og det er innebygget FM-radio. Stort pluss for at telefonen har en vanlig minijack-utgang, noe som gjør at du kan bruke den med dine egne hodetelefoner eller ørepropper uten noen spesielle overganger.

Har du behov for å sende mye e-post og trenger et skikkelig tastatur, men likevel ønsker en liten og hendig telefon som også er perfekt til å ringe med, da er dette et svært godt kjøp.

Les om: