TEST: Nokia N9 - Nokias første og siste

TEST: Nokia N9 - Nokias første og siste

N9 er antagelig den første og siste mobiltelefonen fra Nokia med MeeGo-grensesnittet. Bør du kjøpe den likevel?

Nokia N9 er etter vår mening den stiligste mobiltelefonen Nokia har kommet med på lenge, og den første mobiltelefonen som benytter MeeGo-plattformen. Vi synes imidlertid det er litt spesielt at Nokia velger å lansere en MeeGo-mobil, når de har sagt at det er Windows Phone som vil være hovedplattformen deres de neste årene. Etter alt å dømme blir N9 den første og siste MeeGo-telefonen fra Nokia, før de tidlig neste år kommer med sine nye Windows-mobiler.

Det store spørsmålet er om MeeGos usikre fremtid betyr at du bør styre unna denne telefonen. Vi skal i denne testen forsøke å svare på det.

LES OGSÅ:

IPhone 4S: Vellykket oppdatering

Nyskapende

Det første du legger merke til når du skrur på N9, er den fantastiske skjermen. Det er snakk om en AMOLED-skjerm på 3,9 tommer og med en oppløsning på 480 x 854 punkter. Glasset foran skjermen dekker nesten hele fronten på telefonen, og buer svakt i ytterkantene. Det, sammen med at skjermen er helt svart, gjør at det nesten virker som om brukergrensesnittet flyter oppå overflaten av telefonen.

Selve telefonen er laget i en spesielt solid plast – polykarbonat. Den matte overflaten og det at nesten hele telefonen er helstøpt i det samme materialet, gjør at telefonen virker solid. Det blanke metallfeltet rundt kameraet på baksiden og en minimalistisk design i svart, glass og metall bidrar til å gi telefonen et eksklusivt preg.

Det mest nyskapende er imidlertid brukergrensesnittet, som Nokia kaller Swipe. Det er ingen Hjem-tast på telefonen. I stedet bringer et sveip med fingeren over skjermen deg til en av tre startskjermer. Den ene startskjermen viser alle kalendervarslinger, sms-er og meldinger fra sosiale medier. Et sveip til bringer deg til en oversikt over alle appene på telefonen, mens du med nok et sveip får opp et skjermbilde som lar deg bytte mellom appene du kjører.

I starten hendte det litt ofte at vi ikke «sveipet» helt riktig, og at telefonen dermed ikke gjorde det vi forventet at den skulle gjøre. Det hendte også at apper ikke reagerte med en gang, og da kunne vi plutselig ende opp med å gjøre noe helt annet enn det vi hadde tenkt. Dette skjedde blant annet i Facebook-appen, hvor ting av og til gikk litt i rykk og napp. Men stort sett fungerer det greit, og brukergrensesnittet er enkelt å forstå.

LES OGSÅ:

Duell: Samsung Galaxy S II mot HTC Sensation

God e-postleser

Telefonen har en god e-postleser som støtter mange samtidige e-postkontoer, men av en eller annen grunn kunne vi ikke synkronisere kalendere fra en Google-konto – kun e-post. Vi ville gjerne hatt mulighet til å få både Exchange- og Google-kalender i samme kalenderapp, noe de fleste telefoner kan.

Skjermtastaturet er for øvrig veldig bra, og støtter Swype – som lar deg skrive raskere ved å dra fingeren mellom bokstavene du skal skrive, i stedet for å trykke en og en tast.

Nokia har lagt ved de fleste apper du har behov for, inkludert en Dokumenter-app for å lese dokumenter i ulike formater – for eksempel Word- og Excel-dokumenter. Men du kan ikke opprette dokumenter. En app som fortjener skryt er Kjør-appen, som er en navigasjonsløsning med kjøreanvisninger med tale. Når det gjelder mulighet til å kjøpe flere apper, er utvalget i Butikk-appen forholdsvis beskjedent sammenlignet med konkurrentene, men du har likevel en del bra å velge i.

N9 har et kamera på 8 megapiksler. Det tar ganske gode bilder, og spesielt videopptak i 720p var vi ganske godt fornøyde med.

En litt spesiell ting med N9, er at den har innebygget NFC – nærfeltkommunikasjon. Det betyr at du kan overføre filer mellom to NFC-telefoner ved å holde telefonene mot hverandre, i tillegg til at det etter hvert vil komme betalingstjenester og andre tjenester som baserer seg på NFC.

Kjøpe, eller ikke kjøpe?

N9 er en utmerket mobiltelefon med svært god design, en imponerende skjerm og et bra brukergrensesnitt. Dessverre virker telefonen av og til litt treg, noe som også gjelder nettleseren. Telefonen er ikke revolusjonerende på noen måte, og vi tror de aller fleste vil bli mer fornøyd med å velge enten en av Android-toppmodellene (for eksempel Samsung Galaxy S II) eller en iPhone 4/4S. MeeGo-grensesnittet har neppe noen stor fremtid, og vi tror det vil være lurere å satse på ett av de store, etablerte mobiloperativsystemene. Liker du utseendet til N9, kan det være verdt å vente på Nokia Lumia 800 – som er nesten identisk med N9, men har Windows Phone 7.5 i stedet for MeeGo.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Ericsson Xperia Ray - Lekker designmobil

Les om:

Mobilitet