TEST: Nokia N97 - Nokias råeste

TEST: Nokia N97 - Nokias råeste

Nokia N97 har både trykkskjerm og fullt QWERTY-tastatur. Vi har testet telefonen som har alt.

Nokias nye flaggskip er en av de mest avanserte mobiltelefonene på markedet akkurat nå. Telefonen er ikke av de minste og letteste, men til gjengjeld er den meget godt utstyrt. I likhet med blant annet Nokia E75 kommer telefonen med et fullt QWERTY-tastatur som trekkes frem fra siden av telefonen. Telefonen er konstruert slik at skjermen vippes opp og skråstilles når du trekker frem tastaturet, noe som gir skjermen en mer behagelig vinkel når du skal skrive på telefonen.

Som nevnt er dette også en touchtelefon. Den trykkfølsomme skjermen er 3,5 tommer stor, og har meget god bildekvalitet. Skjermen er ikke av den kapasitive typen (som brukes i blant annet iPhone og HTC Magic), noe som betyr at du må trykke litt hardere på den. Vi synes imidlertid trykkskjermen fungerer ganske godt.

Vår testmodell var hvit, med en skinnende blank metallist rundt kanten. Hele fronten av telefonen, både skjermen og kanten rundt, er dekket av en blank overflate. Telefonen fås også i svart.

Startskjerm med «widgets»

Startskjermen på N97 består av en rekke ulike «widgets», småprogrammer som viser ulike typer informasjon. Som standard er det blant annet widgets som viser de siste meldingene i e-post-innboksen din, hurtigvalg til personer i kontaktlisten, værmelding, snarveier til noen av de mest brukte menyvalgene, samt en Facebook-widget som viser statusoppdateringer og lignende fra Facebook-kontoen din.

Det aller meste av betjening foregår via trykkskjermen. Den eneste «ordentlige» tasten på fronten av telefonen er en blank, skråstilt tast som bringer frem hovedmenyen. Ved siden av menytasten er det et grønt og et rødt telefonrør, som ikke er knapper – men to trykkfølsomme felter for å ta telefonen eller avslutte en samtale. Trykkskjermen deaktiveres for øvrig med en egen tastelåsknapp på venstre side av telefonen.

På høyre side av telefonen finner du knapper for å justere lydvolum, samt en knapp som aktiverer kameraet. Telefonen har et 5 megapiksel kamera med deksel foran kameralinsen. Kameraet aktiveres automatisk når du skyver vekk dette dekselet. Bildekvaliteten er god, selv om mange av konkurrentene har kameraer med høyere oppløsning.

Beste mobiltastatur?

Tastaturet er noe av det beste vi har vært borti på en mobiltelefon. QWERTY-tastaturet har fornuftig plassering av taster, og ettersom tastene er utformet så du kjenner dem godt med fingrene, bommer du sjelden på dem. De norske tegnene er logisk plassert til høyre på tastaturet, og krever at du først trykker ned en skift-tast før du trykker Æ, Ø eller Å.

Til venstre for tastaturet er det en navigasjonstast som du bruker til å bla i menyer.

Telefonen leveres med et par OK ørepropper, og hvis du ønsker å bruke egne hodetelefoner eller ørepropper til å høre på musikk er det en standard 3,5 millimeter minijack-kontakt øverst på telefonen. Via denne kontakten kan du faktisk også hente ut videosignal slik at du kan koble telefonen til tv. Telefonen fungerer utmerket til avspilling av musikk, video og stillbilder – og med Nokia N97 kan du gjøre dette via tv-en din også.

Har det meste

Nokia N97 har det meste man forventer av en avansert telefon for forretningsbruk. I tillegg til Turbo-3G (HSDPA 3,6 Mbps) har telefonen 802.11b/g WLAN, Bluetooth 2.0, samt innebygget GPS. Det er ellers en innebygget FM-radio med RDS. Som om ikke dette var nok, er det i tillegg en FM-sender, slik at du kan spille musikk trådløst fra telefonen til for eksempel bilstereoen.

Telefonen leveres med støtte for flere ulike e-postløsninger, også Gmail og Exchange. Kalender og kontaktregister kan synkroniseres mot pc-en med den medfølgende programvaren, eller mot en Exchange-løsning.

Du får med Nokias egen navigasjonsløsning, Nokia Maps. Denne fungerer etter vår mening veldig godt, og Europa-kartene som følger med kan prøves ut gratis i 90 dager før du må fornye abonnementet. I tillegg følger det med en rekke mer eller mindre nyttige programmer og spill.

Konklusjon

Alt i alt mener vi Nokia N97 er en meget bra mobiltelefon. Den er kanskje litt stor og klumpete, og prisen på rundt 5 500 kroner er etter vår mening i drøyeste laget. Men er du ute etter en telefon som har både trykkskjerm og QWERTY-tastatur, er dette en av de mest avanserte telefonene som er å oppdrive akkurat nå. Trenger du ikke tastatur, kan HTC Magic eller iPhone 3GS være gode alternative trykktelefoner.

Les om:

Mobilitet