TEST: Samsung Galaxy Beam GT-I8530 - Med storskjerm i lomma

Samsung har lekt seg og laget en telefon med innebygget projektor – bare fordi de kan.

Publisert Sist oppdatert

Noen ganger kan det se ut til at produktdesignerne får litt friere hender enn normalt. Som for eksempel når Samsung slipper en telefon med innebygd projektor – bare fordi de kan. Da vi snakket med en av Samsungs representanter i sommer var han åpen om at de ikke forventet at Samsung Galaxy Beam akkurat ville bli en storselger, men at de hadde laget den mest for moro skyld. Og fordi de kunne.

Det er flere år siden mobilprodusentene og andre utstyrsprodusenter først viste frem konsepter hvor de hadde puttet inn små projektorer i telefoner. Den gang var det snakk om store og klumpete greier som nok vanskelig hadde gått ned i en vanlig bukselomme. Nå har imidlertid de små projektorene krympet nok til at det er mulig å putte dem inn i en telefon uten at telefonen vokser nevneverdig mye.

Samsung Galaxy Beam GT-I8530 ser ut som en relativt gjennomsnittlig Samsung-telefon med 4-tommers skjerm, men er noe tykkere enn det vi har blitt vant med den siste tiden. Tykkest er det mot toppen av telefonen, hvor projektoren er plassert. Det ekstra kraftige batteriet bidrar til at resten av telefonen også føles litt tykkfallen. Byggekvaliteten føles god og telefonen virker robust.

Sporty design

Fronten er sort med metallramme rundt ytterkanten, mens sidene rundt telefonen er i gul plast. Lokket på baksiden er mørk grått. Resultatet er at telefonen ser mer spennende og sporty ut enn mange av konkurrentene.

På venstre side av telefonen er det plass til å plassere sim-kortet (av normal størrelse) bak en luke. Det er også her du finner justeringsknappen for volum. På høyre side har du tilsvarende luke for microSD-kort, noe som kan være kjekt om du vil lagre litt video på telefonen – da kommer nemlig de interne åtte gigabytene litt til kort. På samme side finner du også av/på-knappen og en egen knapp for å aktivere projektorfunksjonen.

 

Det er tydelig at det er projektoren som har vært hovedfokus med Galaxy Beam, for ellers er telefonen relativt beskjedent utstyrt. Prosessoren er en tokjernemodell på 1 gigahertz, mens grafikken tas hånd om av en relativt kraftig Mali 400-grafikkprosessor. Totalt sett gir det kurant ytelse, og det fungerte for så vidt greit å spille selv et tungt spill som Grand Theft Auto III. Litt skuffende er det å se at telefonen, i alle fall enn så lenge, kun kjører Android 2.3.6 – en nå relativt gammel versjon. Samsung lover imidlertid at det vil dukke opp en oppdatering til Android 4.x etter hvert.

På toppen av Android-systemet ligger Samsungs eget Touchwiz-grensesnitt. Endringene fra standard Android er ikke enorme, men noen småting er det. Blant annet har Samsungs lagt til litt egne apper, for eksempel for å samle sosiale nettverk, epost og lignende. Det er også en egen musikk-app hvor du kan kjøpe album og enkeltsanger, men har du Spotify eller Wimp er den fint lite aktuell å bruke.

Tilsvarende Samsung-butikker er også på plass for apper og spill. En dokumentbehandler, Polaris Office, er også kjekk å ha med seg, for eksempel om du vil vise dokumenter eller presentasjoner ved hjelp av projektoren. Flyten i menyer og apper er god.

Ekstra batteri og lader

Til normal bruk er batteritiden relativt god, takket være at batteriet er på greie 2 000 mAh. Drar du i gang projektoren vil du imidlertid se at batteriet daler relativt stødig og raskt ned mot tomt. Samsung hevder at batteriet skal holde ut i omtrent tre timer med projektoren i gang, noe som ser ut til å stemme relativt godt overens med det vi har erfart i løpet av testperioden.

 

Siden projektorfunksjonen trekker en del strøm har Samsung valgt å legge med både et ekstra batteri og en bordlader i pakken, slik at du raskt kan bytte til et fullt batteri om det går tomt. Det liker vi.

Gitt størrelsen på projektoren kommer det nok ikke som noe stort sjokk at den ikke er spesielt lyssterk. Med lysstyrken på fullt kan du få et halvgreit bilde på rundt 20 tommer i et vanlig, lyst kontorlokale. Velger du å slå av lyset i taket og trekke for gardinene blir det noe bedre, og du kan regne med å få servert et kurant bilde på rundt 30 tommer. I et nesten helt mørkt rom får du et kurant bilde på rundt 50 tommer, og da med relativt god fargegjengivelse. Morsomt om du for eksempel vil se film eller videoklipp før det er på tide å sove, eller om du vil ha en enkel projektorløsning når du er ute på et møte eller skal holde en enkel presentasjon. Oppløsningen er den samme som kjøres på skjermen, 800x480 piksler (WVGA).

Smarte projektorfunksjoner

Projektoren startes, som tidligere nevnt, ved hjelp av en dedikert knapp på høyre side av telefonen. I det du slår på projektoren får du opp en enkel meny som lar deg justere fokus og rotasjon på bildet. Du kan også gå litt dypere inn i menyene for å justere lysstyrke eller starte forskjellige funksjoner.

 

Her er det for eksempel en enkel overhead-funksjon hvor du kan holde eller plassere mobilkameraet over noe du vil vise med projektoren – altså omtrent som en god, gammeldags overhead. Du har også tilgang til en enkel tegne/notat-app og en lysbildefunksjon hvor du også kan spille musikk. Høyttaleren i telefonen er relativt kraftig, og god nok til at de i som er i nærheten greit hører hva som foregår. Lydkvaliteten er ikke all verdens, men som en nødløsning er det godt nok.

Konklusjon

Samsung Galaxy Beam er en underlig, men stilig telefon. Den er greit nok utstyrt innvendig, men ikke på langt nær på samme nivå som toppmodellene fra de forskjellige produsentene. Er du på jakt etter rå ytelse er selskapets toppmodell Galaxy SIII et langt bedre valg.

Er du derimot på jakt etter noe unikt som får folk til å følge litt ekstra med, se da kan Galaxy Beam være noe for deg. De vi har vist telefonen til har uten unntak vært meget nysgjerrige på hva dette egentlig er – for så å konkludere med at, joda, det er tøft, men neppe noe som hadde blitt brukt mye.

Vår erfaring er at projektoren fungerer greit nok, gitt at du har det mørkt i rommet. Noen erstatter for en møteromsprojektor er den ikke, ei heller for en grei miniprojektor. Men i en knipe kan den fungere.

Mest av alt er det egentlig bare stilig at Samsung har vært tøffe nok til å lage en så pass sær telefon som Galaxy Beam. Og kanskje har de med Galaxy Beam lagt grunnlaget for mer velfungerende projektortelefoner i årene som kommer? Kudos skal de i alle fall ha for å ha tatt sjansen.