TEST: Samsung Galaxy S4 GT-I9505 - Ny teknologi i gammel innpakning

Samsung har puttet spennende teknologi og funksjonalitet i et litt kjedelig ytre.

Publisert Sist oppdatert

Samsung Galaxy SIII ble av mange hyllet, oss inkludert, som en av fjorårets beste telefoner. Skjermen var stor, innmaten sprek og telefonen hadde en rekke spennende funksjoner konkurrentene ikke kunne by på.

Nå, omtrent ett år etter, er Samsung Galaxy S4 her. Vi setter pris på at selskapet har gått bort fra romertall, det blir litt enklere sånn. Ved første øyekast ser det nesten ut som om det bare er navnet som er endret siden i fjor. Designmessig er de to telefonene nærmest identiske.

Da vi testet Galaxy SIII fikk vi telefonen i hvit utgave, og det skjedde jammen i år også. For et utrent øye kan det dermed se ut som om du har fjorårets «gamle» telefon, selv om du i realiteten står der med splitter nye og heftige S4 – og det er jo så klart fryktelig flaut.

Sensorer overalt

Ser en litt nærmere på de to telefonene, finner man imidlertid små forskjeller. Skjermen har blitt fem tommer stor, mot 4,8 tommer forrige gang. Det har også kommet til et lite knippe ekstra sensorer, og kameraet bak på telefonen er flyttet litt. Galaxy S4 er også en anelse slankere enn SIII, og hele tre gram lettere.

Designen er altså den samme som forrige gang, og dermed for så vidt grei nok. Veldig spennende er det ikke, spesielt ikke når man ser hva konkurrentene har kommet med den siste tiden. S4 er imidlertid mer behagelig å holde enn noen av de strammere designede telefonene fra for eksempel Sony og HTC. Baksiden i plast, som er avtakbar og skjuler batteri, sim-kort og minnekortleser, gjør også at telefonen ikke føles like eksklusiv eller solid som Xperia Z, HTC One eller LGs toppmodeller.

Rekordsprek innmat

Selv om det meste ser likt ut på utsiden, har det skjedd mye under skallet i løpet av et år. Telefonen kommer i flere varianter, blant annet en med åttekjerneprosessor. Her til lands må vi imidlertid «ta til takke» med versjonen med firekjerneprosessor på 1,9 gigahertz. Det er nemlig denne versjonen som leveres med LTE-støtte, og som dermed lar deg koble telefonen til 4G-nettet der det er tilgjengelig. Det lar deg surfe en god del raskere enn via 3G.

Den kraftige prosessoren er kombinert med to gigabyte minne og den samme Adreno 320-grafikkprosessoren vi tidligere har stiftet bekjentskap med i Sony Xperia Z og LG Optimus G. Takket være en telefon som ellers er ganske mye kraftigere enn de to konkurrentene, leverer Galaxy S4 langt bedre ytelse i de fleste situasjoner. Ikke at man per i dag har det store behovet for den ekstra ytelsen. Enn så lenge er det kun i spill vi har merket noen særlig forskjell på ytelsen mellom for eksempel Galaxy S4 og Xperia Z – og selv der er forskjellen ganske liten.

Stor og god skjerm

Grafikken dyttes ut på en skjerm på hele fem tommer, og med oppløsning på imponerende 1080x9120 piksler. Det gir en imponerende punktetthet, og du skal ha særdeles godt syn og en god lupe for å se pikslene på skjermen. Samsung bruker, som normalt, en SuperAMLOED-skjerm. Det gir skarpe og friske farger, men nok ikke det mest fargekorrekte bildet. På en telefon er det kanskje greit, og Samsung overdriver ikke fargene fullt så heftig som noen andre produsenter har en tendens til å gjøre.

 

Samsung Galaxy S4 produseres i utgaver med 16, 32 og 64 gigabyte lagringsplass. Som forrige gang får vi bare tilgang til versjonen med 16 gigabyte her til lands, og det irriterer litt. Med Android og alle appene Samsung har lagt til, sitter du igjen med knappe 10 gigabyte lagringsplass til eget bruk.

Du kan for så vidt bruke microSD-kort for å utvide lagringsplassen, men gitt at det kun kan brukes til å lagre ting som bilder, video og musikk, hjelper det ikke all verdens. Ønsker du å installere en del apper, og kanskje noen skikkelige spill, vil du merke at 10 gigabyte ikke er stort. Her skulle vi ønske at Samsung åpnet for å installere apper på minnekort, eller aller helst lot oss kjøpe en Galaxy S4 med mer lagringsplass.

Masser av funksjonalitet

Samsung har valgt å benytte seg av Android 4.2.2, og som normalt lagt sitt eget TouchWiz-grensesnitt på toppen. Har du brukt Galaxy-telefon tidligere, og kanskje spesielt SIII, vil du kjenne deg igjen også på Galaxy S4. På overflaten er den nye TouchWiz veldig likt med tidligere varianter. Også andre Android-brukere vil raskt finne seg til rette på Galaxy S4.

Grensesnittet er enkelt og greit i bruk, men det mangler fortsatt litt for å hamle opp med HTC Sense. Vi synes nok Samsung har tatt i vel mye med widgets og andre apper denne gangen. Uansett hvilken vei du blar fra hjemmeskjermen, vil du møtes av store widgets for apper som mest av alt er i veien. Litt morsomt er det for så vidt med skritteller, men det er vel også det. Ellers har Samsung som normalt lagt til egen butikk for apper, musikk, video og bøker, uten at vi helt ser nytteverdien – utover at Samsung vil tjene penger på appene selv. Heldigvis er Google Play der også.

Begrenset nytteverdi

I likhet med Galaxy SIII da den kom, byr S4 på en mengde nye og spennende funksjonalitet – og en del funksjoner som mest virker som de er lagt til for å gi Samsung noe å skryte litt ekstra av.

Galaxy SIII var full av alskens sensorer og funksjoner som skulle gjøre telefonen enklere å bruke. Det samme gjelder S4, som benytter seg av blant annet bevegelsessensor, nærsensor, barometer og luftfuktighetsmåler for å gi deg enda bedre kontroll på telefonen. Du kan for eksempel bruke hånda til å veive foran skjermen for å bla i bildealbum eller på nettsider. Du kan også la nettleseren styres av blikket ditt, eller egentlig av at du nikker med hodet for å bla opp og ned på nettsiden du leser på. Og det er mange flere funksjoner av tilsvarende type.

 

På papiret kan det virke spennende å slippe å kladde på skjermen for å bla deg gjennom ting, men i praksis fungerer det litt så som så. Vi merket fort at vi egentlig bare ble litt irriterte på nikkefunksjonen for å bla i nettsider, og å veive med hendene var jo langt mer masete enn å bare stryke fingeren over skjermen. Greit, om en er møkkete på hendene kan det kanskje ha noe for seg.

Da likte vi bedre forhåndstittfunksjonen, hvor du i videoer kan holde fingeren et lite stykke over skjermen for å få et lite bilde med en sniktitt på hva du har i vente lenger ut i videoen. Først når du faktisk tar på skjermen flytter du deg dit. Kjekt og velfungerende.

God sikkerhet – om en stund

En funksjon som hadde vært kjekk å ha, spesielt for bedrifter som ønsker å rulle ut Galaxy S4 til sine ansatte, er sikkerhetsløsningen Knox. Dette er en løsning som fungerer mye på samme måte som BlackBerry Balance. Det innebærer at du kan sette opp separate kontoer og miljøer for bedrifts- eller privatbruk. Dermed kan bedriften ha full kontroll over apper og data du bruker i jobbsammenheng, samtidig som du kan gjøre som du selv vil i privatmiljøet – uten at det er mulig å overføre data mellom de to. Løsningen ble tidligere i år godkjent for bruk av blant annet Pentagon. Enn så lenge er Knox ikke tilgjengelig på Galaxy S4 i Norge, men den skal etter sigende slippes i løpet av sommeren.

Bra kamera

De siste årene har kamera på åtte megapiksler blitt en slags standard i de mest avanserte smarttelefonene. Nå har flere av produsentene tatt et steg videre, og Samsung er en av dem. Galaxy S4 er utstyrt med hovedkamera på 13 megapiksler, om du tar bilder i gammeldags 4:3-fomat. Som standard står kamera-appen innstilt til å ta bilder i 16:9-format og med ni megapikslers oppløsning. I tillegg har du et frontkamera på to megapiksler.

Kameraet er av de bedre vi har testet til nå. Ved normale lysforhold får bildene høyt detaljnivå og fine farger. Det er imidlertid ikke veldig glad i dårlige lysforhold. Det takler Xperia Z og Nokia Lumia 920 en anelse bedre.

Samsung har gjort en del moro med kamera-appen siden forrige gang, og du har en rekke forskjellige moduser å ta bilder i her. Et av skrytepunktene er Dual Shot, som lar deg ta bilde med begge kameraene samtidig. Dermed kan også fotografen bli med i bildet, om en kun som et lite påklistret frimerke. Morsomt de første par gangene, men ikke av de mest interessante i lengden.

Da er det andre moduser som kan være både kjekkere og mer underholdende. Drama-modus tar flere bilder i serie og syr dem sammen til ett bilde, som kan være morsomt når du tar bilder av ting i bevegelse. Småmorsomt er også muligheten for å lage animerte GIF-er av noe du tar bilde av raskt og enkelt i kamera-appen. Ting som HDR, nattmodus og panorama er også kjekt å ha med seg. Samsung Galaxy S4 har en av de mest spennende kamera-appene akkurat nå.

Batteri som forventet

Den kraftige maskinvaren, den store skjermen og alle funksjonene krever sitt av batteriet. Heldigvis har Samsung valgt et kraftig batteri på hele 2 600 mAh, og en skjerm som bruker mindre strøm enn skjermen i Galaxy SIII – til tross for at den både er større og har høyere oppløsning. Vår erfaring er at Galaxy S4 har batterilevetid omtrent på nivå med andre toppmodeller. Ved middels til tung bruk holdt batteriet ut omtrent fra morgen til leggetid. Bruker du telefonen litt mer forsiktig kan du regne med et par dagers batteritid. Et helt kurant resultat, og mye bedre enn for eksempel Sony Xperia Z.

Konklusjon

Samsung Galaxy SIII var en av fjorårets beste og mest spennende telefoner. Nå er arvtakeren her, og har arvet nesten hele designen fra forgjengeren. Det er et trygt, men kanskje litt kjedelig valg. Galaxy S4 er dyrere enn konkurrentenes alternativt, samtidig som den både føles og ser billigere og kjedeligere ut.

Heldigvis er den samtidig et par hakk sprekere og kan skryte av en hel haug med spennende funksjoner. At mange av dem er der mest for å gi Samsung noe å skryte av er en annen sak. Samsung Galaxy S4 er uansett den sprekeste telefonen vi har testet til nå, og har også en av de absolutt beste skjermene – selv om den kanskje ikke er helt fargekorrekt.

Kameraet er også av de beste vi har testet, med en rekke morsomme og nyttige – og noen unyttige – moduser.

Vi er fortsatt ikke helt komfortable med Samsung TouchWiz-system, som mangler litt opp til de beste Android-skallene. Vi er heller ikke overbevist om at det er noen god ide å fylle opp hjemmeskjermene med alskens unyttige apper og widgeter. De fleste av dem kan heldigvis fjernes.

Totalt sett er vi godt fornøyd med Samsung Galaxy S4, men den er ikke uten feil og skavanker. Og den er ikke like spennende i forhold til konkurrentene som S3 var da den kom i fjor vår.