TEST: Sony Ericsson Xperia Play - Tar spillerne på alvor

TEST: Sony Ericsson Xperia Play - Tar spillerne på alvor

Sony Ericsson har hentet inspirasjon fra Sonys suksess med spill og konsoller, og laget en smarttelefon som tar spill på alvor.

De siste årene, ikke minst etter at iPhone og App Store entret markedet, har spill på telefonen blitt stadig større business. Fra enkle varianter av Snake eller Tetris en gang rundt tusenårsskiftet, via litt mer avanserte, Java-baserte side-scrollere, er vi nå kommet dit hen at selv relativt rimelige smarttelefoner kan kjøre spill som kan både det å underholde og se imponerende ut. For de fleste holder det med spill som lar deg vippe telefonen litt frem og tilbake eller trykke på skjermen for å styre det som skjer. Men for noen av oss blir det rett og slett ikke bra nok før vi har noen skikkelige kontrollere å legge fingrene på.

Det er der Sony Ericssons Xperia Play kommer inn i bildet. Selskapet har nemlig sett det at det ikke alltid lar seg gjøre å lage avanserte spill som kun skal styres via aksellerometere, g-sensorer og trykkfølsomme skjermer. Noen ganger trenger man litt mer.

Xperia Play er utstyrt med både styrekors og analoge styrefelter, i tillegg til både skulderknapper og det samme oppsettet med kryss-, firkant-, trekant- og sirkelknapp som vi kjenner fra både Playstation Portable og håndkontrolleren fra de forskjellige Playstation-konsollene. Disse hentes frem ved å skyve skjermen opp. Kontrollene er presise og gode, selv om det nok kreves litt tilvenning for å klare å bruke de trykksensitive analogfeltene effektivt.

Det er altså snakk om en slags Playstation-telefon om du vil, noe den da også var kjent som frem til Xperia Play-navnet ble offentliggjort.

Kurant ytelse

Om telefonen er unik på utsiden, er den litt mer standard på innsiden. Innmaten er nær sagt identisk med den vi finner i Sony Ericssons nye toppmodell, den slanke og svært lekre Xperia Arc. I ytelsestester viste deg seg da også at de to gjorde det helt likt. Ytelsen er god, både til vanlig bruk og til spilling. Telefonen er utstyrt med Android 2.3. For mer om Sony Ericssons vri på Android 2.3 og maskinvaren kan du lese vår test av Xperia Arc.

Rent bortsett fra spillknappene er det et par andre elementer som skiller de to telefonene. Xperia Play har noe mindre skjerm enn Arc, 4 tommer mot Arcs 4,3-tommer. Det gjør at Xperia Play er noe mindre. Samtidig er den også mye tykkere.

Skjermen er ikke blant de beste vi har testet, men lysstyrken, kontrasten og fargegjengivelsen er godkjent. Vi merket ikke særlig etterslep i raske spillsituasjoner, som for eksempel i det tidvis frenetiske bilspillet Asphalt 6 HD. Den vesle høyttaleren leverer relativt kraftig lyd, noe av det beste vi har hørt fra en mobiltelefon.

Xperia Play har blitt utstyrt med et noe svakere kamera enn Xperia Arc. Her har du fem megapiksler til rådighet, og de er ikke av de beste vi har testet heller. Til å ta litt bilder i ny og ne når du er ute og farter fungerer det ok. Telefonen har også et frontkamera til videosamtaler. Filming skjer i 800x480 piksler og kurant kvalitet, men SonyEricsson har meldt at det skal komme oppdatering som gjør HD-oppløsning tilgjengelig. Det samme har de tidligere gjort med Xperia X10i, som fikk mulighet for filming i 720P HD-video via en oppdatering.

Batteritiden er kurant, men du må nok regne med å lade en gang eller to i løpet av dagen om du velger å spille mye. Vi opplevde at batteriet gikk ned med omtrent 30 prosent ved spilling med 3D-spill i rundt 90 minutter. I tillegg vil surfing, automatisk henting av data fra e-post, Facebook, Twitter og andre nettjenester gjøre sitt til å tømme batteriet i løpet av dagen. De dagene vi ikke spilte med telefonen opplevde vi å måtte lade omtrent annenhver dag.

Vanlige og tilrettelagte spill

Dette er en tykk, tung og ganske dyr telefon. Er du kun ute etter en sprek smarttelefon som også kan takle litt enkle småspill er ikke dette telefonen for det. Dette er en telefon for spillerne. Det fungerer for så vidt greit å spille på en vanlig smarttelefon, men kontrollerne på Xperia Play gjør den mer velegnet for en rekke typer spill, og kontrollerne på Xperia Play fungerer langt bedre enn vipping på telefonen og kladding på skjermen, noe spesielt aktive gamere nok vil vite å sette pris på.

I forbindelse med lanseringen av Xperia Play har det også kommet en rekke spill som er spesielt tilrettelagt for de nye kontrollene. Blant annet har Gameloft spesialtilpasset en rekke av sine mest populære spill til Xperia Play.

Ved siden av at du har en rekke tilrettelagte spill å velge mellom, og langt flere spill til Android generelt, følger det også med et lite knippe spill når du kjøper telefonen. I det du skyver opp skjermen kastes du inn i Xperia Plays spillmeny, og her finner du fire spill i det du starter telefonen første gang. De fire spillene er varierte, Bruce Lee-slåssespill, FIFA for de fotballinteresserte, Sims 3 for de som liker dukkehus på telefonen og romskipspillet Star Battalion HD. I tillegg har Sony Ericsson lagt med en gammel slager fra den første Playstation-maskinen, Crash Bandicoot. Sistnevnte føles kanskje litt vel gammelt i dag. Med tid og stunder er planen å tilby en stor mengde Playstation 1-spill tilpasset Xperia Play – og for så vidt også andre, kraftige Android-telefoner.

Knappene, styrekorset og de bevegelsesfølsomme styrefeltene gjør en meget god jobb. Du har i de aller fleste spill langt bedre kontroll over det som skjer på skjermen enn med samme spill på en telefon med kun trykkfølsom skjerm. Det er heller ingen ulempe at du slipper å dekke halve skjermen med fingrene dine. På den måten er det lettere å se alt som skjer i spillet, noe som blant annet kan gi en taktisk fordel når du spiller mot andre på nettet.

Konklusjon

Vi har testet med skytespill, bilspill, hjernetrimspill, sportsspill og så videre, og alle er langt enklere å spille med Xperia Play enn med en vanlig smarttelefon. Kontrollene på Xperia Play åpner for langt mer avanserte spill, og blir på så måte litt som en konkurrent til Sonys egen PSP – samtidig som det så klart fungerer helt fint å spille for eksempel Angry Birds og Doodle Jump.

Ytelsesmessig er ikke Xperia Play av de aller raskeste, men den plasserer seg godt oppe på listene. Ytelsen er fullgod til både vanlig bruk og avanserte 3D-spill. Med nyeste versjon av Android-operativsystemet har du mulighet til å kjøre det aller meste av apps til Android. Så er det bare å håpe at Sony Ericsson er litt flinkere til å holde operativsystemet på Xperia Play oppdatert enn de har vært på de tidligere Xperia-telefonene.

Mobilitet