TEST: Sony Ericsson Xperia Pro - Beste tastaturmobil for jobb og moro

TEST: Sony Ericsson Xperia Pro - Beste tastaturmobil for jobb og moro

Sony Ericsson Xperia Pro er en avansert kameramobil som mener business.

Selv om de fleste mobiltelefoner som selges i dag er rene touchmobiler, er det ingen tvil om at det er praktisk med et skikkelig qwerty-tastatur hvis du bruker mobiltelefonen mye i jobbsammenheng, eller du ofte har behov for å skrive lange e-poster eller sender mye tekstmeldinger.

Xperia Pro er noe så sjelden som en tastaturmobil som tar utmerkede bilder.

Maskinvaremessig er den nesten lik Xperia Neo, som vi har testet tidligere. Med en 1 GHz Snapdragon-prosessor kan den ikke konkurrere med de aller kraftigste mobiltelefonene med tokjerneprosessor når det gjelder ytelse, men i daglig bruk virker telefonen likevel ganske rask.

Utseendemessig er kanskje ikke Xperia Pro verdens mest sexy telefon. Den er forholdsvis tykk, og er designet i svart plast gir et litt «billig» inntrykk. Men samtidig virker telefonen ganske solid, og mekanismen for å skyve ut tastaturet virker presis og uten antydning til «slark».

Den 3,7 tommer store TFT LCD-skjermen er den samme som benyttes i Xperia Neo. Den benytter Sonys Bravia Engine, som er en bildebehandlingsteknologi som skal gi jevnere videoavspilling og bedre farger og kontrast ved avspilling av video. Bildekvaliteten er meget god, med korrekte farger, men skjermen kan virke litt lite lyssterk i sollys.

Gode bilder

Også kameraet i denne telefonen er det samme som du finner i Neo. Det er på 8,1 megapiksler og benytter samme Sony Exmor R-sensor som i enkelte av de nyeste kompaktkameraene til Sony. Denne sensoren tar veldig gode bilder, og Sony Ericsson hevder den skal være spesielt god under litt dårlige lysforhold. Men våre tester viser at den likevel i likhet med de fleste andre mobiler sliter litt i dårlig lys, selv om kameraet takler godt situasjoner hvor deler av motivet ligger i sollys. Dagslysbildene ble generelt veldig gode. Neo filmer også i 720p, med godt resultat.

Vil du spille av bilder eller film på tv-en, er ikke det noe problem. Telefonen har en HDMI-utgang på siden, og det følger med HDMI-kabel i esken. I tillegg er det støtte for DLNA, slik at du kan overføre bilder og video trådløst til tv-er og andre enheter med DLNA-støtte.

God jobbmobil

Tastaturet er et av de beste vi har prøvd på denne typen tastaturmobiler. Nærmeste konkurrent er HTC Desire Z, som også har et veldig godt tastatur. Hvilket som er best, er antagelig smak og behag. Vi liker at tastene er godt uthevet, slik at du merker tastene bedre under fingrene. Dermed bommer du ikke like lett på tastene når du skriver fort.

Brukergrensesnittet er det samme som på Xperia Neo og den tynnere toppmodellen Xperia Arc. Sony Ericsson har lagt til enkelte forbedringer oppå det vanlige Android-grensesnittet, og det følger blant annet med et program som heter Timescape som viser deg en tidslinje med oppdateringer fra sosiale nettverk, tekstmeldinger, siste telefonsamtaler, og så videre.

E-postleseren støtter flere samtidige e-postkontoer i én og samme klient, og har en praktisk funksjon som lar deg vise e-postlisten på venstre side og en forhåndsvisning av den valgte e-posten på høyre side når du bruker mobilen i landskapsmodus. Det er også en god kalenderapp, og det følger med programvare for å både vise, opprette og redigere filer i Microsoft Office-format.

Når det gjelder øvrige spesifikasjoner, har Xperia Pro det meste du forventer av en profftelefon. Den har støtte for både 802.11b/g/n, og du har 1 GB intern lagringsplass i tillegg til det medfølgende 8 GB MicroSD-kortet. Det er imidlertid ikke støtte for Bluetooth 3.0, kun 2.1.

Selv om Sony Ericsson Xperia Pro er forholdsvis stor og tykk, veier den en god del mindre enn HTC Desire Z (142 mot 180 gram). Etter vår mening er Xperia Pro den beste tastaturmobilen akkurat nå.

Mobilitet