TEST: Sony Ericsson Xperia X10 - Android-telefon med "storskjerm"

Vi har testet Xperia X10, Sony Ericssons første Android-baserte mobiltelefon.

Publisert Sist oppdatert

Xperia X10 er etter vår mening Sony Ericssons mest elegante mobiltelefon til nå. Skjermen er hele fire tommer stor, ca. en halv tomme større enn skjermen på iPhone, men likevel veier de to telefonene nøyaktig det samme (135 gram).

Telefonen er utstyrt med det meste du forventer av en telefon i denne prisklassen, inkludert wlan og gps. Den er basert på en 1 GHz Snapdragon-prosessor, som er noe av det råeste du får i mobiltelefoner. Likevel opplevde vi at brukergrensesnittet av og til hakket litt og var lite responsivt – men dette så ut til å bli bedre etter at vi oppdaterte telefonen med ny programvare. Oppdateringen så også ut til å løse et problem med at touchskjermen var upresis ytterst i kantene, slik at vi av og til slet med å treffe for eksempel bokstaven «A» på skjermtastaturet. Dette er et problem vi har hørt også andre har opplevd.

X10 benytter Android 1.6, men skal kunne oppgraderes til 2.1 senere. Blant nyhetene i 2.1 er mulighet for flere startskjermer, og innebygget støtte for Exchange.

 

LES OGSÅ: Test av Nokia N97 Mini

 

Ikke multitouch

Pekeskjermen på X10 fungerer bra, og den kapasitive skjermen reagerer på lette berøringer. Den har imidlertid ikke multitouch, og så vidt vi har klart å bringe på det rene skyldes dette begrensninger i maskinvaren. Dermed vil den heller ikke få multitouch-støtte når Android 2.1-oppgraderingen kommer.

Skjermen er av TFT-typen, og har en oppløsning på 480 x 854 punkter, vesentlig høyere enn på iPhone. Bildekvaliteten er god, men med automatisk lysstyrkejustering virker skjermen veldig mørk. Lysstyrken og fargegjengivelsen er heller ikke like god som på AMOLED-skjermer av den typen du finner i blant annet HTC Legend og på mange Android-telefoner fra Samsung. For bedre bilde valgte vi å justere lysstyrken manuelt, på bekostning av batterilevetiden (som er oppgitt til 415 timer standby og 10 timer tale – kortere hvis du bruker wlan, Bluetooth og gps).

Kameraet i telefonen er på 8,1 megapiksler og tar ganske gode bilder – men dårligere enn for eksempel Satio. I dårlig lys sliter kameraet litt, og i sterkt sollys opplevde vi et «grått slør» i bildene, selv om vi fotograferte med solen i ryggen. I gråvær tok imidlertid kameraet bedre bilder enn for eksempel HTC Legend og andre Android-telefoner vi har prøvd. Vi savner for øvrig en blits, det er kun et enkelt videolys som er tungvint å skru av og på (du må langt inn i menyene for å gjøre det, og tilbake i menyene igjen for å skru av lyset).

 

Tilpasset Android

Sony Ericsson har i likhet med HTC gjort en rekke tilpasninger på toppen av Android-operativsystemet. Blant annet kan du i adresseboken koble kontaktkort til den aktuelle personens Facebook- og Twitter-sider, slik at du får samlet all kommunikasjon med personen på ett sted.

Programmet Timescape viser alle hendelser i kronologisk rekkefølge, enten det dreier seg om Facebook- og Twitter-oppdateringer, e-post eller SMS-er og telefonsamtaler. Du kan velge å sette Timescape som standard hjemmeskjerm, slik at du alltid kommer dit når du trykker hjem-knappen på telefonen.

Timescape ser ganske fancy ut, med elementer som «flyr» gjennom luften i kronologisk rekkefølge. Nytteverdien er imidlertid ganske begrenset, etter vår mening – og vi opplevde av og til at ting gikk litt tregt.

Et annet program, Mediascape, skal gi enklere tilgang til musikk, bilder og video fra venner og favorittartister. Programmet kan også vise innhold fra internett-baserte tjenester, som bildene du har lagret på Facebook eller musikk du kan kjøpe fra Sony Ericssons egen PlayNow-tjeneste.

X10 er en utmerket underholdningstelefon, med ørepropper med ok lyd, oversiktlig musikkbibliotek og god kvalitet på filmvisning på den store skjermen. Øreproppene brukes via en trådløs Bluetooth-sender/mottaker, som også inneholder en FM-radio som kan brukes uavhengig av telefonen. Standard 3,5 mm-utgang i både telefonen og på Bluetooth-mottakeren gjør at du kan bruke dine egne hodetelefoner, om du vil.

 

LES OGSÅ: Test av BTH-002 Stereo Headset - Trådløs lyd på farta

 

Tre e-postprogrammer

En ting som kan være litt forvirrende, er at det er hele tre e-postprogrammer. Bruker du Gmail og Google Calendar er det som på andre Android-telefoner praktisk å logge deg på med din Google-konto for å få automatisk synkronisert e-post, kalender og kontaktliste uten å koble telefonen til pc-en. E-posten dukker da opp i en egen Gmail-klient. Men når du skal sette opp Timescape-programmet blir du på nytt bedt om å oppgi e-postinformasjon. Oppgir du da Gmail-kontoen din, får du den samme e-posten også i Sony Ericssons eget e-postprogram. Timescape viser e-post kun fra Sony Ericssons eget program. Som om ikke dette var nok, kommer telefonen også med programmet Moxier E-post, som er det du må bruke hvis du vil koble deg opp mot en Exchange-konto.

 

Tilleggsprogrammer kan lastes ned fra Android Market, men foreløpig er kun gratisprogrammer tilgjengelig i Norge. Telefonen har (selvfølgelig) multitasking, og som på andre Android-telefoner veksler du raskt og enkelt mellom applikasjonene.

Sony Ericsson Xperia X10 er utvilsomt en av de beste Android-baserte mobiltelefonene på markedet, og den store skjermen gjør den til et godt alternativ til iPhone. Men brukervennligheten er dårligere. Det at det er flere programmer som gjør noenlunde samme funksjon, bidrar til det. Vi mener også konkurrenten HTC har gjort mer vellykkede tilpasninger på toppen av Android, blant annet med en mer elegant og oversiktlig måte å integrere informasjon fra blant annet Facebook i kontaktregisteret, enn det Sony Ericsson har fått til.

Likevel, dette er en telefon vi gjerne anbefaler hvis du ønsker en Android-basert telefon med størst mulig skjerm.

LES OGSÅ:

Test av Sony Ericsson Xperia X2 - Sony Ericssons nye toppmodell skuffer