TEST: Sony Ericsson Xperia X10 Mini - Liten utenpå, men stor inni

Sony Ericsson Xperia X10 Mini er den minste mobiltelefonen vi har testet på mange år. Men selv om telefonen er liten utenpå, er den en fullverdig Android-telefon.

Publisert Sist oppdatert

I «gamle dager» ble mobiltelefonene mindre og mindre. Så kom touchmobilene, og stadig større skjermer og mer avanserte funksjoner gjorde at telefonene begynte å ese ut igjen i både bredden og høyden. Nå har Sony Ericsson relansert de små mobiltelefonene.

Vi visste at Sony Ericsson X10 Mini skulle være en liten mobiltelefon, men hvor liten den faktisk var gikk ikke skikkelig opp for oss før vi fikk telefonen i hånden. Den lille telefonen måler ikke mer enn 8,3 x 5 cm og er 1,6 cm tykk, og vår vekt stoppet på 89 gram. Designmessig ligner den på en krympet utgave av Xperia X10 - som er omtrent på størrelse med en iPhone. Men mens Xperia X10 etter vår mening ikke var noen revolusjon i forhold til eksisterende touchtelefoner, mener vi X10 Mini virkelig bringer noe nytt inn på mobilmarkedet. Det vil ikke overraske oss om konkurrentene kommer med lignende produkter etter hvert. Kanskje en iPhone Nano?

LES OGSÅ:

TEST: Sony Ericsson Xperia X10 - Android-telefon med "storskjerm"

 

Etter vår mening er Xperia X10 Mini både liten og søt, men også stilig og funksjonell. Den 2,55 tommer lille skjermen er en kapasitiv touchskjerm, men på grunn av den lille størrelsen har Sony Ericsson valgt å gjøre en del tilpasninger i standardgrensesnittet til Android, slik at det skal være lettere å betjene telefonen. Det er ikke multitouch, men i stedet knapper som dukker opp i hvert hjørne med de til enhver tid mest viktige funksjonene. Hjørnene er lette å treffe uansett hvor store fingre man har, derfor denne - etter vår mening smarte - plasseringen av knappene. Også andre steder skiller menysystemet seg litt fra det vi er vant til fra andre Android-baserte telefoner. For eksempel er det kun én widget per startskjerm, og det opprettes en ny startskjerm for hver widget du legger til.

Ekstra deksler følger med

 

Vårt testeksemplar ble levert med utskiftbare deksler i en rekke ulike farger, men i Norge vil hver telefon komme med kun ett ekstra deksel. En variant vil ha et svart deksel ferdig satt på, og et ekstra sølvfarget deksel i pakken, mens en annen variant vil ha hvitt deksel, og et ekstra limefarget deksel i pakken. I andre land selges også blant annet rosa og røde deksler (som avbildet).

Telefonen benytter den forholdsvis gamle 1.6-versjonen av Android, noe vi synes er litt merkelig ettersom versjon 2.2 jo er lansert. Men ifølge Sony Ericsson skal telefonen kunne oppgraderes til 2.1 senere i år. For folk flest spiller det ikke så veldig stor rolle, ettersom det jo er selve brukergrensesnittet som teller for brukeren – ikke hva som befinner seg «under panseret». Men vi irriterte oss over å måtte bruke programmet Roadsync for å få synkronisert mot en Exchange-epost-tjener, når Exchange-støtte jo faktisk er innebygget i nyere Android-versjoner. Med Android 2.1 eller nyere kunne vi fått e-posten i «det vanlige» e-postprogrammet, og kalenderoppføringer fra både Exchange og Google Calendar inn i det samme kalenderprogrammet. Bruker du både Exchange og Gmail/Google Calendar, må du forholde deg til flere ulike programmer.

Mye i liten innpakning

 

Til tross for den lille størrelsen, kan denne telefonen det meste andre og større Android-telefoner kan. Du har for eksempel et ganske stort utvalg med programmer tilgjengelig for nedlasting fra Android Market, og du nyter godt av de forbedringer i operativsystemet som kommer etter hvert fra Android-utviklermiljøet (selv om det kan ta en stund før Sony Ericsson gjør oppdateringene tilgjengelig).

Telefonen er enkel å bruke, selv om mange nok vil synes det er uvant å vende tilbake til å bruke T9-ordliste og alfanumerisk skjermtastatur - når man er blitt vant med fullt qwerty-tastatur på store skjermer. Men telefonen virker smart når den foreslår ord, og vi synes skriving av tekst gikk ganske greit. Det er mulig å laste ned et norsk qwerty-tastatur fra Android Market og bruke det, men du skal sikte godt for å treffe de små tastene.

Sony Ericsson har beholdt Timescape-programvaren fra X10, et program som samler kommunikasjon fra blant annet Facebook, Twitter og e-post på ett og samme sted. Musikkspilleren er imidlertid byttet ut med en musikkspiller som ligner den du finner på tidligere Walkman-telefoner, og som egner seg bedre for den lille skjermen. Det er for øvrig en 3,5 mm hodetelefonutgang, slik at du kan bruke dine egne hodetelefoner i stedet for øreproppene som følger med.

Prosessoren som sitter i telefonen er en 600 MHz Qualcomm-prosessor. Selv om den er svakere enn 1 GHz-prosessorene som sitter i enkelte andre Android-telefoner, virket telefonen lynrask på de fleste oppgaver. Det eneste vi opplevde av treghet, var at det kunne ta litt tid fra vi trykket på kameraknappen på siden av telefonen, til telefonen var klar til å ta bilder. Kameraet har en oppløsning på fem megapiksler, og tar forholdsvis gode bilder og video, i hvert fall i dagslys. Men det er ingen skikkelig blits, bare et led-basert foto-/videolys.

Ellers er dette en godt utstyrt telefon, som støtter alle aktuelle mobilnettverk, og har blant annet wlan og Bluetooth, samt GPS med automatisk geotagging av bilder. Telefonen leveres med et 2 GB SD-kort. Batterilevetiden er oppgitt til 4 timer tale og 285 timer standby (GSM/GPRS).

Konklusjon

Sony Ericsson Xperia X10 Mini er noe så sjeldent som en helt unik mobiltelefon. Den ligner ingen andre telefoner vi har sett, og selv om den er bitteliten har den alt du forventer av en moderne telefon. Dette er en telefon vi anbefaler på det varmeste!

Vi nevner ellers at det også kommer en Pro-versjon av X10 Mini, som er utstyrt med et qwerty-tastatur som skyves ut på siden – uten at telefonen er særlig større enn X10 Mini. Det kommer en test av denne senere.