TEST: Sony Ericsson Xperia X2 - Sony Ericssons nye toppmodell skuffer

Xperia X2 er mer lik forgjengeren enn vi hadde håpet på. Men den er likevel en brukbar forretningsmobil.

Publisert Sist oppdatert

X2 er Sony Ericssons toppmodell blant tastaturmobilene, og etterfølgeren til X1 som kom for rundt ett år siden. En av de største nyhetene er at X2 kommer med Microsofts nye Windows Mobile 6.5-operativsystem, som er en del mer «fingervennlig» enn forrige versjon av operativsystemet. I stedet for knøttsmå ikoner og menyer med liten skrift har versjon 6.5 fått ikoner som kan betjenes med fingrene, samt en ny startskjerm («Today») som gir rask tilgang til de mest brukte funksjonene på telefonen. Du er likevel ikke helt kvitt pennen, og må av og til plukke den frem i enkelte av dialogboksene.

TFT-touchskjermen er et lite hakk større enn på X1 (3,2 tommer i stedet for 3,0), og oppløsningen er på hele 800 x 480 punkter. Bildekvaliteten er ganske god, men et stykke unna de beste AMOLED-skjermene. Men heller ikke denne gangen har Sony Ericsson valgt en kapasitiv skjerm – noe som betyr at du må trykke litt hardt på skjermen for at den skal reagere. Kombinert med at brukergrensesnittet av og til virker litt tregt og lite responsivt, og at selv ikke den nye Windows Mobile 6.5 er noe godt touch-operativsystem, gir dette en mye dårligere brukeropplevelse enn det vi er blitt vant til på touchtelefoner som for eksempel iPhone eller Android-baserte telefoner.

 

Telefonen var fra fabrikken satt opp med startskjermen som er standard i Windows Mobile 6.5, men Sony Ericsson har beholdt konseptet med «paneler» som de innførte med X1. Det betyr at du kan bytte ut startskjermen med en rekke ulike andre startskjermer (paneler), tilpasset ditt bruksområde. Flere paneler kan lastes ned fra nettet, og du kan til og med få telefonen til å veksle mellom ulike paneler på ulike tidspunkter på døgnet.

X2 har også fått en funksjon som kalles «SlideView», som du får tilgang til med en egen knapp. Dette er et eget grensesnitt som skal gi raskere tilgang til de mest brukte aktivitetene, oversikt over ubesvarte anrop, tilgang til mediefiler, osv. Vi synes ikke SlideView var verken spesielt intuitiv eller elegant, og synes også det blir litt «overkill» med enda et brukergrensesnitt i tillegg til Windows-grensesnittet og eventuelt ekstra grensesnitt du får når du bruker noen av panelene. Du har flere ulike grensesnitt som fungerer på ulike måter, og i det store og hele gir det en lite konsistent og til tider forvirrende brukeropplevelse.

Brukbar forretningsmobil

Dette er først og fremst en forretningsmobil, og i likhet med X1 fungerer telefonen veldig godt mot Microsofts egne løsninger. Synkronisering mot både Exchange og andre typer e-postkontoer er forholdsvis greit å sette opp, og telefonen håndterer fint mange samtidige e-postkontoer. Har du Windows Vista eller Windows 7 trenger du ingen tilleggsprogramvare for å synkronisere mot Outlook, da dette gjøres via Windows Mobile Device Center (etterfølgeren til gamle ActiveSync) som er standard i Windows.

Qwerty-tastaturet trekkes ut på siden av telefonen, og her har Sony Ericsson etter vår mening klart å gjøre X1s utmerkede tastatur enda bedre. Når du skal skrive for eksempel en e-post skifter skjermen automatisk til landskapsmodus når du trekker ut tastaturet, men dette gikk ofte tregt. Vår testtelefon manglet norske tegn på tastaturet, men dette er på plass på de norske versjonene som er i salg, får vi opplyst fra Sony Ericsson.

En nyhet er at telefonen har fått en liten optisk «pekeplate» nedenfor skjermen. Denne gjør det mulig å navigere i menyer ved å bevege fingeren over platen med lette bevegelser.

 

Kameraet er oppgradert fra X1s forholdsvis beskjedne 3,2 megapiksler til 8,1 megapiksler med LED-basert «blits». Kameraet tar helt greie bilder, men er du ute etter en kameramobil ville vi nok valgt en annen telefon.

Telefonen fungerer fint som underholdningsmobil til avspilling av musikk og video, og det er et stort pluss at den er utstyrt med en standard 3,5 mm hodetelefonutgang. Telefonen har tv ut-funksjonalitet, og det følger med en videokabel for enkel visning av bilder og video på en tv. Nytt er også støtte for mediedelingsteknologien DLNA, slik at du kan overføre musikk, video og bilder til andre enheter som støtter denne standarden (for eksempel en Playstation 3).

Nettleseren er Internet Explorer, som fungerer greit nok – men vi anbefaler å installere Opera i stedet. Det fungerer både raskere og enklere.

Ettersom dette er en Windows 6.5-telefon har du tilgang til Microsofts nye applikasjonsbutikk Windows Marketplace for Mobile. Men norske brukere har foreløpig tilgang til en veldig begrenset butikk med latterlige 10 (!) applikasjoner.

Spesifikasjonsmessig er det ingenting å utsette på telefonen. Den støtter alle relevante nettverksteknologier, inkludert HSDPA («Turbo 3G»), samt at den har både wlan og gps.

Konklusjon

Sony Ericsson Xperia X2 er en ok forretningsmobil, men ikke den store oppgraderingen av X1 som vi hadde håpet den var. Windows Mobile føles fortsatt som et gammeldags operativsystem, og når Sony Ericsson i tillegg blander inn flere andre brukergrensesnitt er resultatet en telefon som føles lite intuitiv og lite gjennomtenkt. At den ofte føles treg og lite responsiv trekker også ned. Som ren forretningstelefon gir vi den en svak firer på terningen.