TEST: Superfart i mobilnettet

Våre tester viser at Netcoms nye 4G-modem gir nedlastingshastigheter på 20-60 Mbps i Oslo sentrum. Og det nye modemet kan brukes på 3G- eller 2G-nettet når 4G ikke er tilgjengelig.

Publisert Sist oppdatert

Netcom og TeliaSonera lanserte i desember 2009 verdens første kommersielle 4G-nett (LTE) i Oslo og Stockholm. Det første 4G-modemet kunne imidlertid ikke benyttes i områder uten 4G-dekning, noe som egentlig var ganske upraktisk – tatt i betraktning det foreløpig begrensede dekningsområdet til 4G. Nå er imidlertid Netcom leveringsklar med et usb-modem fra Samsung som skifter mellom 4G, 3G og 2G.

Ifølge Samsung skal modemet klare nedlastingshastigheter opptil 100 Mbps (megabits per sekund) i 4G-nettet og 17 Mbps i 3G-nettet. Hvilken hastighet du faktisk får, avhenger av blant annet hvor mange andre brukere som er tilkoblet den samme mobilmasten, og hvor nær masten du er. Netcom sier du bør forvente mellom 20 og 80 Mbps nedlastingshastighet og 3-5 Mbps opplastingshastighet.

Enkelt å bruke

Installasjon av programvaren til modemet er enkel og grei; Du plugger inn modemet og kjører installasjonsprogrammet som ligger på modemets innebygde flashdisk. Etter en omstart av pc-en er modemet klart til bruk.

Du har ganske mange innstillingsmuligheter i programvaren, selv om de fleste normalt ikke trenger å gjøre noen endringer. Blant annet kan du manuelt velge hvilket nettverk du vil koble deg opp til (kan være aktuelt ved bruk av modemet i utlandet), og om du ønsker at modemet skal veksle automatisk mellom 2G, 3G og 4G eller ikke. Bruker du modemet i utlandet kan du velge mellom over hundre forhåndsdefinerte profiler for ulike operatører i ulike land, slik at du slipper å legge inn opplysninger om blant annet tilgangspunkt manuelt. Programvaren er for øvrig på norsk (riktignok med en del skrivefeil her og der).

Modemet har en innebygget kontaktliste, som du enkelt får tilgang til ved å klikke telefonkatalog-symbolet i programvaren. En praktisk funksjon er at du kan sende sms-er til en eller flere kontakter direkte fra programvaren.

Den innebygde telefonlisten er praktisk hvis du bruker 4G-modemet til å sende og motta sms-er.

Imponerende hastigheter

Vi testet modemet i Oslo og i Askim (som ikke har 4G-nett), og på buss på den én time lange strekningen langs E18 mellom de to stedene. Vi brukte tjenesten speedtest.net til testingen. Dessverre har Netcom ganske dårlig og ustabil dekning på store deler av strekningen, og vi opplevde flere steder at vi ikke kom på nett (problemet er størst når du er i bevegelse, som på en buss). Dekningen på denne strekningen er langt bedre med Telenor, selv om vi også der av og til mister forbindelsen.

I 4G-nettet i Oslo sentrum oppnådde vi imponerende nedlastingshastigheter på mellom 20 og 58 Mbps, og opplastingshastigheter på 14-18 Mbps. Opplastingshastighetene var altså bedre enn det Netcom sier du bør kunne forvente. Og hastighetene er langt bedre enn ADSL - spesielt på opplastingshastighet, hvor du typisk får maks 1 Mbps. Testene ble gjort på Grønland og ved Oslo S.

4G fungerte best da vi befant oss på et fast sted, og vi hadde stabil 4G-dekning i Oslo sentrum. Under testing på bussen fikk vi stort sett bare 3G og «turbo-3G», og modemet skiftet ikke automatisk over til 4G selv da bussen kjørte inn i Oslo sentrum. Og når vi var tilkoblet 4G og kjørte ut av Oslo ble forbindelsen brutt når 4G-dekningen forsvant, og vi måtte koble oss opp igjen på nytt. Vi skulle gjerne sett at dette hadde gått helt automatisk. Nedlastingshastighetene på strekningen Askim-Oslo varierte fra 1,2 til 3,9 Mbps, altså betydelig tregere enn i 4G-nettet – men normale hastigheter for 3G/turbo-3G.

Det er imidlertid ikke bare nedlastings- og opplastingshastighet som er viktig. I mange sammenhenger er det også viktig med raske svartider («ping» - tiden det tar fra du sender en forespørsel til en server, til serveren svarer). Ping-tidene på 4G mot en testserver i Oslo lå på rundt 30-40 millisekunder, som er bra. På en 20 Mbps ADSL 2+-linje i Askim oppnådde vi ping-tider på 20-35 millisekunder, mens vi på PC Worlds lokalnett i Oslo fikk 5 millisekunder (at vi var nærmere testserveren kan ha like mye av æren for dette, som at linjene var bedre). Dette viser at 4G-nettet ikke bare er lynraskt til nedlasting og opplasting av filer, men at det også bør kunne fungere greit til for eksempel onlinespill hvor raske svartider er viktig. I 3G-nettet fikk vi langt dårligere ping-tider enn i 4G-nettet, typisk rundt 100-140 millisekunder.

Konklusjon

Netcoms nye 4G-modem er absolutt et interessant produkt, og modemet oppførte seg stort sett eksemplarisk i våre tester – så lenge vi var i ro, vel å merke. Mobilt bredbånd kan fortsatt være litt ustabilt når du er i bevegelse (for eksempel på buss eller tog). 4G er også foreløpig veldig dyrt, 699 kroner per måned, men skal du først ha 4G er det veldig praktisk med et modem som automatisk svitsjer over til det til enhver tid raskeste tilgjengelige nettet.