Tizen truer Apple og Google

Tizen truer Apple og Google

Smarttelefon-operativsystemet Tizen kan få en avgjørende betydning på markedet som et alternativ til IOS og Android.

«Et åpent kildekode, standard-basert programvareplattform som støttes av de ledende mobiloperatører, enhetsprodusenter og lignende, for en rekke enhetskategorier som smarttelefoner, nettbrett, underholdningssystemer for biler og smart-tver.»

Slik lyder den offisielle bekrivelsen av et helt nytt operativsystem som for tiden er i ferd med å ta form. Både Samsung og Intel står bak Tizen.

Tizen kan bli stor

Skal vi tro en ny uttalelse fra ABI Research, kan Tizen, sammen med Sailfish og Firefox OS til å påvirke markedet – og det er Tizen som vil ha størst effekt.

- Tizens sterke støtte fra Samsung og Intel vil gjøre det mulig å raskt overhale de andre Linux mobile operativsystemene, skriver analyseselskapet. Mobiloperatører, særlig i Asia, har vært på utkikk etter andre alternativer. Apples avvisning om å modifisere sitt eget operativsystem til operatører for å kunne legge til tjenester eller skille mellom operatørenes merker, er en av de viktigste forklaringene til misnøyen.

ABI Research sier de tror at det først og fremst er i Asia at de nye operativsystemene vil blomstre.

Samsung stor på Android

Selv om det ikke er noen nyhet at Samsung satser på flere plattformer samtidig, er det interessant at Tizen på mange måte minner om Android.

Googles Android-plattform har i løpet av de siste fem årene klart å erobre smarttelefonmarkedet med en global markedsandel på 75 prosent. Tall fra IDC viser at Samsung i 2012 endte med en markedsandel på 30,3, prosent av det totale smartelefonmarkedet, mens den nest største Android- konkurrenten HTC, endte med 4,9 prosent. Det skriver Computerworld Danmark.