TomTom solgte gps-data til politiet

TomTom solgte gps-data til politiet

Kundedata ble brukt til å finne ut hvor politiet skulle sette opp fotobokser.

Europas største bilnavigasjonsprodusent, Amsterdam-baserte TomTom, har solgt informasjon fra brukernes gps-enheter til nederlandsk politi, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Trafikkinformasjon

At selskapet samler inn anonymiserte data fra brukernes gps-enheter er ingen hemmelighet. Informasjonen brukes i utgangspunktet til å produsere trafikkinformasjon i sanntid for TomToms kunder, inkludert informasjon om hvor det står fotobokser. Informasjonen selges også til lokale myndigheter som bruker den i arbeidet med å bedre det nederlandske veisystemet.

Men uten at brukerne har vært informert om det, har også politiet fått tilgang til dataene og brukt disse til å finne ut hvor folk oftest kjører for fort og så satt opp fotobokser der.

Ber kundene om unnskyldning

Selv om dataene er anonymiserte og ikke kan knyttes direkte til personer, har avsløringen skapt stor furore. TomTom-brukerne er opprørt og forbannet, samtidig som saken har gitt næring til frykten om at mobil gps-teknologi brukes til å spore brukerne.

TomTom-sjef Harold Goddijn har blitt tvunget til å be selskapets kunder om unnskyldning i helsides avisannonser i riksdekkende nederlandske aviser, skriver Wall Street Journal.

I en epost til selskapets kunder beklager Goddijn at politiet har fått tilgang til informasjonen, og lover at det ikke skal skje igjen, skriver den britiske avisen Telegraph.

- Vi hadde aldri forutsett at dataene skulle brukes på denne måten, og mange av våre kunder er svært misfornøyde med det, skriver Goddijn.

Les om:

Mobilitet