Toshiba snart klar med brenselcelle

Toshiba snart klar med brenselcelle

Vi har hørt det i mange år, men om noen måneder skal den første brenselcellen være klar.

Vi har lenge hørt at brenselceller skal erstatte tradisjonelle batterier i både pc-er og annen konsumentelektronikk, men så langt har ikke teknologien hatt sitt endelige gjennombrudd.

Under it-messen Ceatec som ble avholdt i forrige uke viste imidlertid Toshiba frem en mobiltelefon som var utstyrt med en metanolbasert brenselcelle i stedet for batteri.

Toshiba hevder brenselcellen skal lanseres i kommersielle produkter i løpet av inneværende finansår, som selskapet avslutter 31. mars 2009.

Brenselcellen kalles DMFC (Direct Methanol Fuel Cell) og danner elektrisitet ved at det oppstår en kjemisk reaksjon når metanol blandes med vann og luft.

En brenselcelle vil kunne være svært miljøvennlig om brenselet kun består av rent hydrogen, men ved bruk av metanol som i dette tilfellet oppstår det både vanndamp og karbondioksid i prosessen. Problemet med hydrogen-baserte brenselceller er imidlertid at de er vanskelig å krympe til så små formater som kreves i konsumentelektronikk.

Få detaljer

Toshiba er sparsommelige når det gjelder detaljer og avslører ikke hvor lang driftstid brenselcellen kan gi, hva den vil koste eller i hvilke sammenhenger den skal benyttes.

I og med at den ble demonstrert sammen med en mobiltelefon, vil det imidlertid være naturlig at den i det minste vil bli brukt i kommende mobiltelefoner, men det er også nærliggende å tenke at den kan bli et alternativ til Lithium-ion batterier i selskapets bærbare pc-er.

Tidligere har Toshiba og konkurrenter som Samsung, Motorola , Hitachi, Sanyo, Fujitsu og Canon demonstrert brenselceller beregnet for samme formål, men foreløpig har ingen dukket opp på markedet.

LES OGSÅ: Bærbar pc med 30 dagers batterilevetid

Det gjenstår dermed å se om Toshiba nok en gang lover mer enn de kan holde når det gjelder bruk av brenselceller i konsumentelektronikk.

Mobilitet