Tror Nokia kommer tilbake neste år

Tror Nokia kommer tilbake neste år

Norsk mobilbransje jubler over 2010, og gleder seg til 2011.

Omtrent halvparten av alle mobiltelefoner solgt i Norge i år, var smarttelefoner. Da definert som enheter med operativsystem hvor du kan installere applikasjoner.

Etter Iphones lansering i Norge i 2008 kan vi kanskje legge til at de har pekeskjerm. Iphone har solgt godt - det er faktisk større etterspørsel enn det kan leveres.

Android øker mest

Men det er Android-apparater som øker mest. Mobiler med dette operativsystemet fra Google selger som bare det. Sony Ericsson har truffet godt med sine Xperia X10 Mini og Pro, som er de minste Android-mobilene. HTC, som er et relativt ferskt navn, har økt til å være blant de tre største mobilmerkene i Norge.

Ifølge kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom er Iphone den mest utbredte i deres nett, men det er HTC Desire som står for størst datatrafikk.

Flere trekker frem utviklingen innen skjermteknologi som avgjørende for hvordan brukerne vil ta i bruk e-bøker og e-aviser på mobiltelefoner og nettbrett.

- Skjermen er vinduet mot brukerens opplevelse, og derfor et særdeles viktig element, sier Erik Johannesson, som er nordisk pr-sjef i Samsung.

Nokia kommer

Flere publikasjoner har mer eller mindre taper-erklært Nokia, i og med at de kom sent med modeller med pekeskjerm og har tapt markedsandeler enkelte steder. Andre mener at Nokia ikke bør undervurderes.

- Nokia har aldri gjort det så bra som nå når det gjelder markedsandeler. Også om du ser på smartphones, er Nokia klart størst, sier teleanalytiker John Strand.

Øyvind Ravnås Lundbakk i mobildistributøren Kjedehuset bekrefter dette:

- Nokia vil neste år komme tilbake og ta igjen mye av det tapte. Raskere enn mange tror. De har ny ledelse og akter å øke farten i å utvikle nye modeller og få dem raskere ut på markedet.

LTE og NFC vil prege mobilåret 2011, les videre på neste side!

Les om:

Mobilitet