Tror på suksess for Windows Phone 7

Tror på suksess for Windows Phone 7

Bransjen tror Microsoft vil lykkes på sikt, men spår ingen pangstart i Norge.

Denne uken lanserte Microsoft endelig Windows Phone 7, da Steve Ballmer viste frem de første mobiltelefonene på en pressekonferanse i New York. LG, Samsung, HTC og Dell er først ute med mobiler på Microsofts nye operativystem, og disse kan dukke opp i norske butikker allerede i november.

Et skår i manges glede er at Windows Phone 7 ikke lanseres på norsk ennå. Systemet er sterkt knyttet til Microsofts tjenester for musikk, nedlasting og søk, og de er ikke tilgjengelige i Norge.

Øyvind Lundbakk, veteran i mobilbransjen og leder for produkter og partnere i Kjedehuset, er i så måte positivt avventende til Windows Phone 7.

- Windows Phone 7 er mye basert på tjenester som Zune, Xbox Live og Marketplace. Da blir det noe amputert funksjonalitet når disse tjenestene ikke vil være tilgjengelig for norske brukere ved lansering. Da mangler man vesentlige tjenester som skal drive privatsegmentet. Man kan innvende at sånn var det med Iphone og Android grå-import også, men tjenestene var tilgjengelig når produktet ble offisielt lansert. Jeg er spent på i hvilken grad det norske markedet aksepterer dette, sier han.

Har en sjanse

- Det har eksistert smarttelefoner lenge, men det var Iphone som for to år siden åpnet dette markedet. Når bedriftsmarkedet er interessert i slike enheter, er det for å oppnå produktivitetsøkning. Tre ting har bidratt til det. Det er økt brukervennlighet, prisene fra mobiloperatørene er blitt mer fornuftige og stadig flere virksomhetskritiske systemer har fått tilpassede mobile applikasjoner, sier Nils Molin, administrerende direktør i analyseselskapet IDC Norge og Sverige.

- I dag er dette markedet dominert av Android og Iphone, men med det grepet Microsoft har på bedriftsmarkedet bør de ha store muligheter til å lykkes med Windows Phone 7. Nå som Iphone-hypen flater ut, kan et nytt operativsystem slå til, fortsetter han.

Windows Mobile, som har vært Microsofts alternativ til konkurrentene frem til nå, har blitt mer og mer gammeldags i utseende, oppsett og ikke minst i brukeropplevelse. Tross relativt god integrasjon med Microsofts serversystemer som Exchange, Sharepoint og andre virksomhetskritiske løsninger, har dette operativsystemet tapt i forhold til brukerorienterte systemer som Iphone, Android og, til en viss grad vil noen si, Symbian.

Bedriftsmarkedet

- Det blir spennende å se hvordan bedriftene vil forholde seg til Windows Phone 7. Etter hva jeg har hørt, fungerer det godt med Activesync og er godt integrert med Exchange til Microsoft. Men når det gjelder sentral administrasjon og støtte for enhetene i Microsoft System Center, så sier Microsoft at dette er noe som kommer, men de kan ikke si når. Det samme gjelder støtte for Office Communication Server, hvor det skal komme støtte, men uvisst når, sier Lundbakk.

- Kanskje vil deler av bedriftsmarkedet oppfatte Windows Phone 7 som en oppgradering av tidligere Windows Mobile, og det er det ikke. Kanskje får Microsoft et forklaringsproblem her. Et annet spennende aspekt ved Windows Phone 7 er hvordan det vil bli tatt i mot av utviklerne, både i Norge og resten av verden, mener han.

Mobilitet