- Trygt å bruke el-dingser på flyet

- Trygt å bruke el-dingser på flyet

Snart kan du spille Angry Birds også mens flyet tar av - hvis flyselskapene vil.

En rådgivende komité for FAA, USAs Federal Aviation Administration, har nå vurdert det dithen at det er trygt å bruke elektroniske enheter også mens flyet tar av og lander.

I dag må du slå av alt før take-off og landing, og da ikke bare enheter som inneholder radiosendere- og mottakere, selv walkmannen og e-boken må av.

Den kjære mobiltelefonen må i henhold til reglene skrues helt av, til tross for panikkangsten det skaper hos enkelte. Flymodus er først tillatt når flyet er i marsjhøyde, 10.000 fot, sier dagens regelverk.

På høt tid?

Komitéen har spilt inn over to dusin med forslag til FAA, som er dem som til slutt må vende tommelen opp eller ned. Når FAA vender tommelen opp eller ned, pleier det å få ringvirkninger til andre luftfartsmyndigheter.

Blant forslagene er altså helt konkret at elektroniske enheter også er trygge å bruke under den magiske 10K-fot-grensa, skriver Wall Street journal.

Mange vil nok mene et opptøying av regelverket rundt dette uansett er langt på overtid. Blant dem er Amazon-direktør Pau Misener, som også sitter i komitéen. Han påpeker at de fleste fly uansett allerede er motstandsdyktige mot elektronisk interferens, og mener det er på høy tid å frikjenne duppedittene for «gate-til-gate»-bruk.

Ingen GSM

FAA-komitéen frikjenner derimot ikke bruk av mobiltelefonen som nettopp klassisk mobiltelefon i lufta, det vil si 2G, 3G og 4G-sendinger.

Det er uansett ikke under FAAs myndighet, det er det faktisk Federal Communications Commission, USAs variant av Post- og teletilsynet, som har kontroll over.

I tillegg må de største bærbare datamaskinene også stues bort, da størrelsen går på bekostning av sikkerhet - akkurat som du fortsatt må slå opp bordet og rette opp seteryggen.

Flyselskapene ikke følge opp

Det er ikke kjent når FAA kommer med en offisiell avgjørelse rundt problemstillingen, og det er heller ikke sikkert flyselskapene vil ta hensyn til dem. Årsaken er at flyvpersonalet ikke ønsker at du skal spille Angry Birds, se på Big Bang Theory og spille lufttrommer til Red Hot Chili Peppers Aeroplane-rockelåt mens de etter beste evne gjennomgår sikkerhetsrutinene.

I tillegg kan det bli en utfordring for det nevne flypersonalet å forsikre seg om at du har slått av GSM-delen av telefonen din. Derfor har komitéen foreslått at flyselskapene må få kunne gjøre sine egne sikkerhetstester før de eventuelt tar de nye reglene inn i varmen.

Computerworld omtalte utkastet til FAA mot slutten av juni i år.

Les om: