Tulletest ga ingen mobilvinner

Tulletest ga ingen mobilvinner

Har Android eller Iphone den raskeste nettleseren? Ny test prøvde å gi svar.

Blaze Software, et selskap som måler webhastighet, har konkludert med at nettsurfing på mobil er raskest på en Android-enhet, nærmere bestemt på mobilen Samsung Nexus S.

Konklusjonen kom de frem til etter det de selv omtaler som en meget omfattende undersøkelse. Intet mindre enn 45.000 websider ble åpnet i Nexus S og Iphone 4, begge koblet til trådløsnett.

Testens konklusjon: Android-mobilen var klart raskest

Tallene viste at Nexus S var hele 52 prosent raskere i snitt, og slo Iphone i 84 prosent av tilfellene.

I løpet av ettermiddagen i går og morgentimene i dag slukte tusenvis av nyhetsnettsteder og blogger agnet.

- Bare tull

Nå viser det seg at den uavhengige undersøkelsen fra Blaze, kan skrotes først som sist.

Kort fortalt så har Blaze påstått at de har sammenlignet ytelsen i nettleseren Safari på Iphone mot nettleseren i Android. Det medfører ikke riktighet.

Det viser seg at Blaze har lagd en app med en innebygd nettleser, som ikke har samme ytelse som Safari. Apple har valgt å kommentere undersøkelsen, noe Apple svært sjelden gjør.

- Testingen er feil. De har ikke testet Safari på Iphone. I stedet har de testet deres egen proprietære app, som bruker en integrert nettleser som ikke utnytter Safaris optimaliseringer for webytelse, sier Apples talsperson Natalie Kerris.

- Til tross for denne fundamentale testfeilen tok det bare i snitt ett sekund lengre å laste ned websidene.

Derfor er testen feil

Det Blaze har gjort er å benytte seg av Apples UIWebview-teknologi som lar utviklere integrere webinnhold i en app. Dette benyttes i en lang rekke app-er, eksempelvis Facebook og RSS-lesere.

Problemet med denne teknologien er at den ikke utnytter alle forbedringer som kom i Safari med oppdateringen til Ios 4.3, ikke minst den nye Nitro-motoren som fører til kraftig forbedret Javascript-ytelse.

Blaze legger seg flate

Teknologisjef Guy Podjarny i Blaze har gitt en uttalelse til Cnet der de legger seg flate.

- Testen benyttet den integrerte nettleseren som er eneste mulighet for Iphone-apps å bruke. Blaze var i den tro at Apple ville bruke de samme oppdateringene på den integrerte nettleseren som de brukte i den vanlige nettleseren. Hvis dette ikke er tilfellet, og ifølge Apples svar, er det definitivt mulig at den integrerte nettleseren vil gi andre resultater.

Blaze har også lagt til en oppdatering på sine websider, hvor selskapet skriver:

"Due to differences between the Iphone’s embedded browser versus the Iphones native browser, the results may vary".

Mobilitet