Universalladeren er endelig klar

Universalladeren er endelig klar

Teleindustrien er blitt enige om én felles standard for mobiltelefonladere, i alle fall for Europa.

Det europeiske standardiseringsorganet CENELEC er endelig ferdig med en standard for mobiltelefonladere, som vil gjøre det mulig å bruke den samme laderen uansett hvilken mobiltelefon det er snakk om, skriver PC World Danmark.

Sparer penger og miljø

Fordelen er dels at mobilprodusentene ikke trenger å levere med en ny lader hver eneste gang de selger en mobil, og dels at tredjepart nå kan produsere ladere som kan brukes til mange forskjellige telefoner.

LES OGSÅ:

Kast kablene! Ny trådløsstandard på trappene

- Nå foreligger det i hvert fall en teknisk spesifikasjon for en lader som industrien og andre har vært med på å lage i fellesskap, sier Christian Verholt, konsulent i Dansk Standard, som har vært med på standardiseringsarbeidet.

- Den samme standarden blir innført i alle land i Europa, men det finnes ingen lovgivning som tvinger fabrikantene til å bruke den, forklarer Verholt.

Det forventes likevel at selskapene som har deltatt i standardiseringsarbeidet, deriblant Nokia, vil bruke den nye standarden i fremtiden.

Hva gjør HTC og Apple?

Standarden heter EN 62684, og innebærer at laderen skal bruke en mikro-usb-kontakt. Inntil videre er det kun snakk om en europeisk standard, og det er ennå uvisst om for eksempel populære merker som HTC, Apple eller RIM (BlackBerry) kommer til å følge standarden.

LES OGSÅ:

HDMI synger på siste verset

- Ikke nødvendigvis, nei. Men når standarden er klargjort i Europa, blir det automatisk sendt en kopi til den globale standardiseringsorganisasjonen. Hvis de synes det er en god idé, kan de gjøre det til en global standard, sier Christian Verholt.

Mye tyder på at mobilbrukere snart kan slippe å måtte ha fem forskjellige mobilladere i huset. Tidligere i år opplyste EU at Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson og Texas Instruments alle støttet opp om mikro-usb som den opplagte teknologien for fremtidens mobilladere.

Christian Verholt regner med at de første produktene som lever opp til den nye lader-standarden, kan komme på markedet om et halvt års tid.

LES OGSÅ:

Koble pc-en til tv-en, uten kabler

Artikkelen er oversatt etter en original artikkel skrevet av Kim Stensdal hos PC World Danmark.

Les om:

Mobilitet